HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annette bars ut av brandmän – såg sitt hem försvinna

Uppsala Annette Dieke vaknar fortfarande på nätterna och undrar hur hon ska ta sig ut. Natten till den 15 september i fjol gick hennes hem bokstavligen upp i rök. Hem & Hyras granskning visar att det inte är självklart att hyresgäster får behålla hyreskontraktet efter en brand.
Foto: Monika Steczkó
Annette Dieke är en av de hyresgäster som drabbades i den stora lägenhetsbranden i Enköping i höstas.

Solen gör ett ovanligt besök och skiner rakt in genom de stora fönstren på femte våningen i höghuset Sadelmakaren mitt i Enköping. Porslinsdockorna står på rad på en hylla med sina blanka hårsvall och prydliga klänningar. Vissa av dem har barnvagnar i rotting.

– De där vill barnbarnen bra gärna ha och leka med, men jag har sagt att det får bli när jag går bort. De har andra leksaker därunder, säger Annette Dieke och pekar mot hyllan.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Annette började samla dockor för fem sex år sedan och hade egentligen fem gånger så många. Tillsammans med fotografier på barn och barnbarn är samlingsobjekten några av de fåtal personliga ägodelar som gick att rädda ur hennes rökskadade lägenhet efter den stora branden på Kärrhöksgränd på Lillsidan den 14 september.

Annette väcktes i sin dåvarande lägenhet av att det bultade på dörren. Där stod två brandmän som sa att hon genast måste ut. Annette hade nyligen amputerat ett ben och hade svårt att röra sig.

– En brandman bar ut mig. Jag hade ju inga kläder men en brandman tog mina byxor och den andra tog jackan och permobilen. Jag såg inte fem meter framför mig för det var så mycket rök.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Grannarna samlades på innergården och Annette såg hur taket på hennes huslänga blev övertänt på tio minuter. Orsaken till branden är okänd och förundersökningen nedlagd. Kanske var det en cigarrettfimp som antände en matta, tror Annette.

Den populära mötesplatsen Lokalen öppnade sina dörrar för de drabbade den natten och har varit ett stort stöd för Annette och andra hyresgäster.

– Ann-Sofie Millberg på Lokalen har varit ett stort stöd för mig. Hon hjälpte mig att packa grejer när vi fick komma in i lägenheterna igen. Allt var helt rök- och vattenskadat, vi fick kasta alla möbler. Hon tog ner kort på barn och barnbarn och tvättade dem, resten stod och flöt.

Läs också6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Förutom kläder tänker hon mest på en antik symaskin och en moraklocka som förstördes av röken och släckningsarbetet.

Ytterligare en komplikation för Annette var att hon saknade hemförsäkring, den stod på hennes son som nyligen hade flyttat hemifrån. Därför får hon betala hela månadshyran på 9 000 i evakueringslägenheten, i stället för att försäkringsbolaget står för en del.

– Det är inget jag tänker på, det är ju som det är och är ingens fel. Sonen hade hemförsäkringen på autogiro, men slutat betala den eftersom han var arbetslös just då, och jag låg på sjukhuset.

Tillsammans med de flesta andra branddrabbade evakuerades Annette till EHB:s nybygge Sadelmakaren, där lägenheter stod tomma. Men Annette känner sig inte hemma här utan vill tillbaka.

– Jag måste ju gåträna. På Kärrhök bodde jag på bottenvåningen och kunde gå ut på innergårdarna, men om jag går ut här hamnar jag mitt i trafiken.

På Lillsidan finns även hennes barn och inte minst samvaron på Lokalen. När hon flyttade till Lillsidan från Romberga för fem år sedan upptäckte hon Lokalen av en slump. Sedan dess har den sociala

verksamheten som delvis finansieras av Hyresgästföreningen blivit ett nav i hennes liv.

– Varje vardag tar jag permobilen dit och är där mellan klockan 13 och 17. Men inte på helger för då är det stängt.

Hyresvärden Brogripen har meddelat att det tar ett år att sanera de rökskadade lägenheterna. Annette vet att hon får flytta tillbaka till sin lägenhet, men vill inte vänta så länge.

– Jag har haft tur, jag har fått en etta på Duvhöksgränd från den 1 mars, det är bakom gården där jag bodde förut, säger hon.

Fakta: Tänk på det här – tips från försäkringsbolag

• Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig mat i ugnen och på plattorna utan tillsyn.
• Gör ren spisfläkten. Diska fläktfiltret med diskmedel i hett vatten. Passa på att rengöra hela fläkten.
• Kontrollera att batteriet
i brandvarnaren fungerar och att du har tillräckligt många brandvarnare.
• Byt genast ut elektriska prylar om de börjar spraka, blinka eller lukta. Köp endast CE-märkta elektriska apparater.
• Ladda inte mobil och annan elektronik under natten.

Läs också Anders hem förvandlades till rykande aska Öppna luftningsventiler orsakade stor vattenskada