HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon är kritisk till de stora höjningarna hos Älvkarlebyhus

Älvkarleby Bland grannarna på Sörgärdet i Älvkarleby är det flera som inte vet vad systematisk hyressättning är eller varför de har fått högre hyreshöjningar än andra i flera år.
Foto: Petra Marandi Roos
Gunni Fundell bor på Sörgärdet i Älvkarleby, där hyrorna håller på att trappas upp på grund av den systematiska hyressättningen. Hon tycker att det känns som en slags marknadshyror att de som bor i ett eftertraktat bostadsområde får kraftigt höjda hyror.

När Hem & Hyra ringer runt till boende i området känner några, men inte alla, till att hyran trappas upp under flera år. Flera säger att de inte har fått information om varför just de får en högre hyreshöjning än andra hyresgäster hos Älvkarlebyhus. I somras höjdes hyran med 5,5 procent på Sörgärdet, medan vissa hyresgäster i andra områden slapp hyreshöjning.

Gunni Fundell är en av dem som har bott längst tid på Sörgärdet. Hon berättar att hyresgästerna där blev informerade om systematisk hyressättning på ett bostadsmöte i samband med att Älvkarlebyhus skulle införa systemet 2015. Men sedan dess har det varit dåligt med information, tycker hon.

Läs ocksåSystematisk hyressättning breder ut sig i Mellansverige

– Det är det värsta. Det bara dimper ner en avi i augusti och man ser att det är en högre höjning än året innan och man vet inte hur det kommer att bli nästa år eller hur hög hyra man kommer att få till slut, säger Gunni Fundell.

Hon tycker att informationen de fick 2015 om att hyran sätts utifrån ett poängsystem inte verkar stämma.

– Vi som bor här sköter gräsklippning och snöskottning runt husen själva, men det har vi inget för. Jag har varken diskmaskin eller tvättmaskin, säger hon.

Läs ocksåTusentals hyror granskas i Halmstad

Håkan Karlsson, vd för Älvkarlebyhus, har uppfattat det som att alla hyresgäster är medvetna om systemet. Han har därför inte sett behovet av ytterligare information.

– Hur hög den årliga hyreshöjningen kommer att bli kan vi aldrig säga i förväg, eftersom den förhandlas med Hyresgästföreningen, säger han.

Han tror att det kommer att ta minst tre år till att trappa in de nya hyrorna.

Läs ocksåFörsta hyrorna i Sörmland klara

– Men man kan logga in på ”Mina sidor” på hemsidan och se sin målhyra och se vad den bygger på. Om man har problem att logga in där kan man ringa oss så hjälper vi till, säger Håkan Karlsson.

Läs mer om systematisk hyressättning och Älvkarlebyhus här.

Läs också 105 000 boende kan få ny hyra Gemensam handbok om hyressättning trots osämja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.