HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hon ska försöka få fler aktiva

Norrköping Hyresgästföreningen Sydost får allt färre förtroendevalda. Åse Zimmergrens uppgift är att vända den trenden. – Om jag bara visste hur det ska gå till!
Foto: Mikael Grahn
"Jag vill att de förtroendevalde som jag stöttar verkligen ska känna att jag finns där för dem hela tiden", säger Åse Zimmergren.

Åse låter väl kanske inte direkt uppgiven, men hon har inget klart besked om hur man bäst bör gå till väga för att få fler medlemmar att vilja ta på sig ansvaret som förtroendevald.

– Nej, jag vet inte. Men jag tror att vi ska titta på kvalitet i stället för på kvantitet. Ett tag var vi väldigt fixerade vid siffror, men vem är betjänt av att ha en massa namn på ett papper? Det viktigaste är att de som blir förtroendevalda hos oss känner sig omhändertagna och att de snabbt får den utbildning de behöver. I dag kan det ta lite väl lång tid.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Åse hade inte ens fyllt 20 år när hon började jobba i Hyresgästföreningens växel i Norrköping. Då hade hon hunnit ta kantorsexamen i Linköping och upptäcka att det inte riktigt passade henne.

– Jag ville inte ha ett jobb där jag blev nervös varje gång jag skulle spela. Fast det var ju nervöst här också i början. I synnerhet när jag blev ombudsman och skulle leda mina första årsmöten.

Annons

I dag är Åse 60 år. Hon jobbar kvar i samma hus och har genom åren haft väldigt många sysslor inom Hyresgästföreningen.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

– Numera arbetar jag med boinflytande och fritidsverksamhet här i Norrköping och i Finspång. Det passar mig som tycker om att träffa mycket folk, säger Åse och poängterar att ingen dag är den andra lik.
– Tyvärr har det blivit väldigt mycket administration på senare år. Tidigare hade jag en ”Ulla-Bella” som skötte den biten, men så är det inte längre.

Blir du kvar resten av yrkeslivet?
– Ja du, vem vill ha en ”60-årig kärring”? frågar hon halvt på skämt. Sedan skrattar hon.
– Det har funnits mörka perioder, men under alla mina år så har jag framför allt haft fruktansvärt roligt.

Annons

Vad tror du om framtiden för föreningens förtroendevalda?
– Jag vet faktiskt inte, men jag hoppas att kämpaglöden alltid ska finnas kvar. Det är ju så att fler klarar mer.

Läs ocksåRegionens medlemstapp ska fixas vid dörrenHyresgästföreningens medlemskort
Fakta: Åse Zimmergren

• Ålder: 60 år.
• Bor: I en hyresrätt på 40 kvadratmeter, två minuters cykelväg från kontoret.
• Familj: Make, två barn och tre barnbarn.
• Gör gärna på fritiden: Sjunger i kör och går i skogen. Tycker om att resa.

Läs också Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat" Ny regionordförande lämnar sina uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.