Annons

Hon sommarjobbar i rabatten

Lomma Sophie Tidén gör sin tredje sommar som arbetsledare för sommarjobbande ungdomar hos Stena Fastigheter i Lomma. "En del är lite chockade efter första dagen. Ska det vara så här?"
Foto: Kristina Wahlgren

Solen står högt på sommarhimlen. Från tidig morgon till sen eftermiddag hänger gänget med fyra-fem sommarjobbare i rabatterna i Stena Fastigheters hus i Lomma och Bjärred. Svetten rinner och det värker i händerna. Allt ogräs ska bort. För de flesta ungdomar är sommarjobbet hos hyresvärden en möjlighet. Men det passar inte alla.

– En del är lite chockade efter första dagen. Ska det vara så här?

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sophie Tidén borde veta. Den här sommaren blir hennes tredje som sommarjobbande arbetsledare. I vanliga fall läser hon till gymnasielärare i svenska, men möjligheten att arbeta utomhus, träffa ungdomar och se dem utvecklas under sitt kanske första jobb någonsin lockar.

Annons

– Det är ett väldigt roligt jobb. Och det är fantastiskt att se de här ungdomarna som från början kanske är blyga och inte vet hur man gör, lära sig något och växa under veckorna tillsammans, säger Sophie Tidén.

Och när det är som tyngst kommer belöningen; beröm från en tacksam hyresgäst eller någon som bjuder på en bit kaka, som tack för rena rabatter eller ett nymålat förråd. Ungdomarna får sin första lön och dessutom referenser inför framtida jobb. Har de tur får de jobba en sommar till.

Annons
Läs ocksåSommarjobba hos hyresvärden - här finns platserna i Skåne

– Att de jobbar där de bor ger dem ett engagemang i området. Det är både smart och viktigt av hyresvärden att låta ungdomarna jobba i sitt eget område, säger Sophie Tidén.

Fakta: Tips för första sommarjobbet

• För att få en schyst lön och bra villkor – kolla att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

• Se till att få ett anställningsbevis så att du vet under vilka villkor (antal timmar, lön med mera) du är anställd och att du faktiskt har en anställning.

• Provjobba inte gratis. Endast oseriösa arbetsgivare använder sig av detta. Du har rätt att få lön från första timmen.

Källa: lo.se/ung

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Fler unga i Stockholm får sommarjobb genom kommunen – Yasmina säljer glass Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.