Annons

Hon tar cykeln upp till våning sex

Malmö Loise Borg från Uppsala valde Skåne för studierna. Nu delar hon hus med 600 andra studenter i Malmö. Hyresvärden MKB har fått pris för de bästa studentbostäderna i hela landet
Loise Borg.

Innanför dörrarna bjuder hyresvärden på kaffe. Entrén är stor och luftig och korridorerna långa. Byggnadens bakgrund som sjukhus märks tydligt.
Inne i gymmet intill svettas en student på löpbandet. Uppe i det gemensamma studierummet på Loise Borgs våning sitter en granne djupt försjunken över sin laptop.
– Jag satt här själv i går. Man kan bjuda in sina kompisar om man har grupparbete, säger hon.
Hon visar runt i studenthuset Rönnen på Katrinelund i Malmö. Hon flyttade in för en månad sedan och är än så länge nöjd med hur det fungerar. Det finns betydligt fler gemensamma utrymmen och ingår mer service än i ett genomsnittligt hyreshus.
– Man känner att man har mycket folk omkring sig. Det är trevlig stämning i huset och väldigt socialt. Jag gillar när det är mycket rörelse, men det kanske inte alla gör. Det är nog den största skillnaden jämfört med när jag har hyrt i andra hand tidigare. Då var man mer på nåder, säger Loise Borg.


Men allt detta varar inte för evigt. Kontrakten innehåller en klausul som gör att hyresgästerna endast får bo kvar så länge som de studerar aktivt och fortsätter att ta högskolepoäng.
– Det är ju det som skiljer detta från en vanlig hyresrätt, hur länge man har rätt att bo här, säger Loise Borg.
Innan flytten till Malmö arbetade hon på Hyresgästföreningens nationella telefonrådgivning i Uppsala och hon har lång erfarenhet av hyresgäster som behöver hjälp med sitt boende. Detta påverkade hur hon själv agerade när hon flyttade ner till Malmö och in bland studenterna på Rönnen.
– Jag är noggrann med papper och kontrakt. Jag felanmäler om något inte är okej så jag inte åker på det när jag flyttar ut, säger hon.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".


Det kommunala bostadsbolaget MKB som äger huset fick tidigare i år pris för sina studentbostäder av branschorganisationen Studentbostadsföretagen. Utmärkelsen baseras på en undersökning och andelen nöjda hyresgäster.
MKB:s husvärd Peter Ahlberg tror att mycket handlar om tillgänglighet från personalens sida. För många studenter är det här den första egna bostaden. MKB ser på dem som potentiella hyresgäster även efter studierna.
– Det är en strategi. Vi vill lägga en bra grund med ett personligt bemötande, säger Peter Ahlberg.
Tempot i huset går upp och ner, mer intensivt vid terminsstarter och tentaperioder och betydligt lugnare under sommaren. In- och utflyttning är mer intensiv än bland vanliga hyresgäster. Loise Borg tar med oss upp till sin lägenhet på våning sex. Det finns olika typer av hissar, mindre för människor och större där de boende kan ta med sina cyklar upp till cykelförråden som finns på varje våningsplan. De större hissarna finns kvar från sjukhustiden då man transporterade patienter i sängar där.
Livet som student kan vara fyllt av fest men Loise Borg har än så länge sovit gott och varken hört dunkande musik eller allsång från lägenheterna omkring.
– Jag har inte hört en enda fest sedan jag flyttade in. Det känns som att folk är engagerade i att det ska vara bra här, säger hon.

Camila Mahzouni (mitten) bor på Rönnen och bjöd in Kamilla Wnorowska och Hyejoo Yoo för att plugga ihop.

 

Annons
Fakta: Rönnen

Mellan 600 och 700 studenter bor i lägenheterna som ligger på mellan 20 och 51 kvadratmeter. Studentboendet ligger i ett före detta sjukhus som lades ner 1995. Mellan 2001 och 2004 omvandlades byggnaden till studentbostäder. Stora delar av den ursprungliga planlösningen från sjukhustiden finns kvar idag och endast mindre delar har justerats. Hyresvärden MKB har fått pris för landets bästa studentboende.

Fakta: Så funkar studentlivet

1. Det finns fler gemensamma ytor och värden står för mer aktiviteter än i ett vanligt hyreshus.
2. Medelåldern är lägre än vanligt. Pensionärer och barnfamiljer bland grannarna är mer sällsynt.
3. Under sommaren, då det är hyresfritt, försvinner 70 procent av grannarna och tempot i huset går ner.

Detta ingår i hyran

• I huset finns sju studierum för de boende.

•Studenterna kan utan kostnad låna en festlokal i huset.
•Ett cykelförråd finns på varje våningsplan. Hit kommer man med en hjälp av speciell cykelhiss.
•I bottenplanet finns ett studentgym och ett bytesrum för begagnade möbler och prylar.

Läs också Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet” Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter” Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.