Annons

Hopplöst få svar om förbud mot studsmatta

Kumla ​Rätt eller fel att förbjuda hoppande barn på studsmatta? Frågan förblir öppen sedan länsrätten i Örebro inte kommer att ta upp ärendet.

​Det var förra sommaren som en hyresgäst i Kumla blev så störd av hoppande barn i trädgården att Kumla kommun förbjöd studsmattan.

Annons
– Vi gjorde bedömningen att det var en störning som en hyresgäst inte ska behöva tåla, säger Peter Eriksson som är miljöchef i Kumla.
Barnen hoppade så högt att de kunde se in i grannlägenheten vilket ansågs vara integritetskränkande.
Studsmattan stod hos barnens mormor och när de inblandade inte kunde lösa konflikten själva, förbjöds studsmattan av Kumla kommun.
– Det bästa är om man kan lösa sådana här konflikter genom att prata med varandra, men ibland låser det sig och då får vi gå in, säger Peter Eriksson.
Beslutet överklagades till länsrätten av föräldrarna som tyckte att barnen skulle få fortsätta hoppa. Men nu har mormodern flyttat och därför har överklagandet dragits tillbaka.
Något som Peter Eriksson tycker är synd.
– Vi hade gärna sett att länsrätten prövat beslutet så vi och andra fått reda på om vi tolkat lagen rätt. Det är många kommuner som har hört av sig och berättat om liknande problem, säger han.
Att införa ett allmänt förbud mot studsmattor vid hyreslägenheter har Kumla kommun inte övervägt.
– Generellt är inte barns lek något som är störande. Den här gången var det studsmattan som störde. Vi att fortsätta att avgöra från fall till fall, säger Peter Eriksson.
Fortfarande utan att veta om de har stöd från lagen.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Värden ändrade sig – Majvor får mata sina taggiga vänner igen Ramaskri när värden förbjöd studsmattor Rökstopp på lekplatser Sommaren kräver extra hänsyn Fråga alltid fastighetsägaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.