HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ramaskri när värden förbjöd studsmattor

Bollnäs Studsmattorna ska bort. Poolerna och tälten likaså. Annars riskerar ni uppsägning. Det var Klarabos tuffa besked till hyresgästerna på Bergsveden. Reaktionerna blev våldsamma med bland annat över 400 inlägg på Facebook som går ut på att hyresvärden har mycket viktigare saker att ta itu med än att förstöra barnens sommarlov.

På Bergsveden i Bollnäs, ett stort bostadsområde med radhusliknande lägenheter, bor det mest barnfamiljer. På var och varannan uteplats står det en studsmatta, en pool eller ett tält.

– Vi flyttade hit för att vi barn skulle kunna vara ute och leka. Nu vet vi inte vad vi ska göra. Särskilt som vi inte får åka någonstans på grund av coronan, säger Talia Abokar, nio år.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Hon är en av många barn och vuxna som är ivriga på att få framföra sina åsikter när Hem & Hyra besöker Bergsveden med anledning av det stora sommarbråket som Klarabos skrivelse med hot om vräkningar orsakat.

– Vi känner oss som slavar, säger en upprörd man som kommit till lekplatsen för att säga sitt när ryktet spridit sig om att tidningen skulle dyka upp.

– Nu jävlar har de gått för långt, fräser en arg kvinna.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Taktiken verkar vara att få bort oss som bor här i dag för att kunna renovera och höja hyresnivån. Alltså renovräka, misstänker en annan kvinna.

Efter fyra ägarskiften inom loppet av åtta år har bostadsområdet chanserat enligt hyresgästerna. De berättar om fuktskador som Klarabo inte tagit hand om, förrådsdörrar som det går att sticka igenom handen på, skräpig utemiljö, en förfallen lekplats som hade varit direkt farlig om hyresgästerna själva inte tagit saken i egna händer och många andra allvarliga brister.

När stämningen är som den är var det som att öppna dammluckorna när Klarabo i brutal ton gick ut och påminde om sina sommarregler.

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

– Snacka om att prioritera fel saker, säger My Pedersen.

När Yazer Jono skrev ett inlägg på en lokal Facebooksida om förbudet och hotet om vräkningar anade han inte vilken reaktion det skulle bli.

På måndagsförmiddagen hade Yazer fått 420 kommentarer som i stora drag går ut på två saker:

Annons

1. Förbudet mot bland annat studsmattor saknar laglig grund. 2. Klarabo har betydligt mer angelägna saker att ta reda på än att lägga sig i vilka lekredskap hyresgästerna har på sina egna uteplatser.

– För mig handlar det om barnen och deras sommar. Ska vi förbjuda dem att leka? frågar Yazer retoriskt.

När det gäller förbudet mot studsmattor finns det tydliga rättsfall från andra liknande sommartvister.

– Så länge hyresgästerna håller sig inom sina egna uteplatser får de ha vilka lösa föremål som helst inom rimliga gränser. Studsmattor och pooler får man ha på sin egen tomt om man sköter tillsynen. Det kan ingen bli uppsagd för, konstaterar Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Det finns också en rad exempel där andra hyresvärdar satt upp samma ordningsregler som Klarabo men sedan tvingats backa när det kommit invändningar.

När det gäller den allmänna standarden på Bergsveden får hyresgästerna visst medhåll av Joakim Larsson, Klarabos områdeschef i Bollnäs.

– Förutom att det ser ovårdat ut på en del hyresgästers uteplatser har vi själva problem med bristande underhåll på våra egna ytor. Därför vill vi ta krafttag med att lyfta upp standarden på våra områden. Då behöver vi som fastighetsägare och hyresgästerna hjälpas åt, menar han.

Joakim Larsson har själv inte tagit del av kommentarerna på Facebook, men utifrån telefonsamtal som han och kollegorna fått har han förstått att stämningen är upprörd.

– Andemeningen med de här ordningsreglerna är att skapa ordning och trivsel inom området.

Klarabo har, enligt områdeschefen, inga avsikter att avhysa hyresgäster.

Annons

– Det är en sista utväg som vi kan ta till om en hyresgäst inte vårdar sin hyresrätt. Ett eventuellt avhysningsärende är en hypotetisk fråga och behöver bedömas från fall till fall så jag går inte ner djupare i den frågan.

Joakim Larsson anser dock att han har anledning att vara ödmjuk i frågan om hur de gamla ordningsreglerna kommunicerats ut.

– Antingen har det brustit hos budbäraren eller hos mottagaren. Eller också är det en kombination. Våra ordningsregler följer med hyresavtalen och där står det svart på vitt vad som är tillåtet och inte.

Klarabos områdeschef är beredd att be om ursäkt för den hårda tonen i utskicket. Om det är så att hyresgästen inte känt till reglerna så har ju inte hyresgästen medvetet brutit mot någon regel, menar han.

– Men den ursäkten vill vi gärna ta med våra hyresgäster själva så fort som möjligt och inte via ett reportage i en tidning, så det kommer vi titta på omgående.

Joakim Larsson lovar också att fundera vidare över företagets ordningsregler för bland annat studsmattor.

– Det kanske går att hitta en fungerande modell, resonerar han.

Samma skrivelse om ordningsreglerna har också gått ut till hyresgästerna på Backsveden.

 

Fakta: Sommarfrågor

Här några typiska frågor som brukar dyka upp sommartid:

Pooler och studsmatta: På egen uteplats – okej. På gemensam yta utan tillstånd av fastighetsägaren – inte okej.

Grillning: OK om man inte utsätter grannar och omgivning för störningar.

Inomhustemperatur: Ska i de flesta fallen inte överstiga 24 grader. Är det varmare kan det räknas som ”en olägenhet för människors hälsa”.

Bollspel och lekar: OK. Men förstörs någonting får den som är ansvarig i de flesta fallen vara beredd att betala.

Skötsel av uteplats/balkong: Hyresgästen har en vårdplikt. Innebär att du själv ska hålla rent, klippa gräs, kratta löv etc.

Rökning på uteplats/balkong: Tillåtet i de flesta lägenheterna. Men du är skyldig att visa dina grannar hänsyn.

Källa: Hyresgästföreningens faktablad ”sommarfrågor”.

Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.