Annons

Värden ändrade sig – Majvor får mata sina taggiga vänner igen

Västmanland Sommaren är räddad för Majvor Berggrens del. Hyresvärden har svängt och hon får mata sina älskade igelkottar igen.
Majvor Berggren i Virsbo tog strid för att få fortsätta mata "kottarna".

Du har fått rätt att mata igelkottar på din tomt. Hur känns det?

– Åh, jag känner mig 20 år yngre. Nu får jag mata mina kottar så länge jag lever. Jag har fått tillbaka energin och har målat om och tapetserat i hallen där katten har rivit.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Din hyresvärd Surahammarshus införde ett förbud mot matning av vilda djur under våren. Den som bröt mot förbudet riskerade vräkning. Hur upplevde du det beskedet?

– Jag mådde så dåligt. Får jag inte mata kottarna så flyttar jag, tänkte jag.


Men i april ändrade sig Surahammarshus. Vad tror du det beror på?

– Jag har ju varit i kontakt med alla möjliga organisationer som lovat att hjälpa mig. Igelkotten är en rödlistad art vilket innebär att den är utrotningshotad. Så de insåg väl att de inte kunde göra så här. Nu ska visst jag och Surahammarshus skriva under ett avtal som gäller bara mig.

Annons

Har du tagit strid för andra saker i ditt liv?

– Nej, inte på det här sättet. Men jag har varit butikschef, haft egen firma och är van att ta folk. Då blir man öppen på ett annat sätt, och van att ha med myndigheter att göra. Så det är nog den styrkan jag haft i bakgrunden. Den får man använda på ett vettigt sätt. Sedan ska man ju inte vara oförskämd mot någon.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Du har blivit rikskändis på kuppen!

– Jag har fått så mycket telefonsamtal, brev och sms, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Från hela Sverige har folk ställt upp, de tyckte att det var bedrövligt att man ville kasta ut en gammal människa som matar djur. Jag har fått presenter också. Ett fruntimmer i Schweiz skickade en igelkott i kristall och två tanter i Stockholm skickade mjukisigelkottar.

När började du mata igelkottarna?

– Jag har bott här i elva år. Sommaren 2017 fick jag ta bort min hund Missy. Den sommaren kom kottarna till mig. ”Är det Missy som har skickat er?” sa jag.

Vad bjuder du dem på?

– Kattmat på burk, små tärningar i gelé. Det brukar gå åt fem burkar på en kväll.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hur lång är igelkottssäsongen?

– De första kommer i slutet på april och i fjol kom de fram till mitten på september. Från klockan 17 till tolv halv ett på natten sitter jag på uteplatsen, ser till så att de har mat och vatten och städar upp efter dem. När de går över vägen följer jag med, och stoppar bilar om det behövs. Så mycket roligt jag har haft med dessa kottar.

Du för bok över igelkottsbesöken?

– Ja, jag tycker det är kul. 2020 hade jag 1 241 besök. Som mest har det varit 24 igelkottar här på en dag, men jag vet ju inte om det är samma kottar som kommer tillbaka.

Fakta: Majvor Berggren

Ålder: 79.
Bor: I hyrestrea i Virsbo. Född i Västerås, flyttade till Virsbo som sjuåring. Bodde 28 år i Gagnef som vuxen.
Gör: Pensionär, har tidigare haft bondgård samt tvätteri och skrädderi i Gagnef. ”Jag tvättade arbetskläder och sydde gardiner”.
Familj: Fyra barn, åtta barnbarn, sex barnbarnsbarn.
Intressen: Sticka, virka, sy, baka, laga mat, spela dragspel.

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.