HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hotade hyresgäster uppvaktade Solna-politiker

Solna Riv inte våra hus! Det krävde en stor delegation hyresgäster som i eftermiddags uppvaktade Solna kommun.- Problemet är inte enkelt, men vi ska förstås väga in deras synpunkter, lovar stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren (fp).


Husen på Olof af Acrels väg 7 och 8 hotas av rivning, eftersom Karolinska sjukhuset ska få nya byggnader och det ska dras en ny väg. Därmed skulle 180 lägenheter försvinna.

– Att tvingas flytta från sitt hem är förstås ingen drömtillvaro. Även om jag tror att det kan gå att ordna ersättningsbostäder inom Karolinskas område, menar Anders Ekegren.
Han tror att det blir svårt att rädda de två husen undan rivning.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Punkthuset lever väldigt farligt och det andra huset kommer att stå så nära en av de nya sjukhusbyggnaderna som 10-12 meter. Det blir kanske ingen bra boendemiljö, för att inte tala om hur det blir för de boende under byggtiden, resonerar Anders Ekegren.

Kommunen jobbar nu med en fördjupad översiktsplan för området. Något beslut kring den är inte aktuellt ännu på flera månader.

– Troligen avvaktar vi tills landstinget tagit definitivt beslut om det nya sjukhuset, vilket ska ske i februari. Det här blir ju en ganska dyrbar affär för landstingets fastighetsbolag Locum om det ska köpa husen och evakuera de boende.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

Anders Ekegren tror inte att en eventuell rivning av de två hyreshusen kommer att ske före år 2010.

P-O Brogren, pressansvarig för Hyresgästföreningen i Stockholm, var med vid uppvaktningen.

– Det är starkt av Ekegren och kommunalrådet Lars-Erik Salminen att kunna ta emot vår delegation så snabbt. Det visar på god vilja och att de inser hur viktig frågan är.

Läs ocksåSlussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggasBildkollage med slussvakt från år 1920, kanalinspektörsbostaden, Roger Magnusson

Men P-O Brogren och hyresgästerna kommer dock inte att nöja sig förrän båda husen är räddade.

– Här ska inte rivas en enda lägenhet! Det finns redan så få hyresrätter. Vi kommer också att uppvakta landstingsledningen i frågan och jag har fullt förtroende för att våra politiker hittar en lösning på problemet, säger P-O Brogren och tillägger:

– Det är ju dessutom val 2010.

Läs också Handelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten Bildspecial: Från handelsträdgård till slumboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.