Annons

Hovrätten dömer för mordbrand

Sundsvall Branden i Skönvik som ödelade ett flerfamiljshus var anlagd och rätten har dömt kvinnan som misstänktes vara inblandad.

I februari i år larmades räddningstjänsten om en brand i Skönvik i Sundsvall. Flerfamiljshuset som brann gick inte att rädda och dagen efter stod bara ett tomt skal kvar. Nio familjers hem hade förvandlats till aska. Bland annat en fembarnsfamilj och ensamstående mamman Amanda Wahlsten, 22 år.

Det första Amanda såg när hon kom hem från ett thaiboxningspass den kvällen var rök som steg från taket.
Det brann på vinden och räddningstjänsten var på plats. Men Amanda insåg ändå inte hur allvarligt läget är.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vår lägenhet låg längst ner och jag hade inte en tanke på att elden skulle ta sig dit, berättade hon några dagar efter branden.
Men när en brandman frågade henne vad hon helst ville försöka rädda så förstod hon att det var allvar.

Annons

En kvinna misstänktes för att ha anlagt branden. Hon dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för mordbrand, men domen överklagades av kvinnan som inte ville erkänna brottet. Hon erkände däremot narkotika – och trafikrelaterade brott i samband med branden.

En rättspsykiatrisk undersökning har gjorts som konstaterade att den misstänkta kvinnan ska ha begått brottet under påverkan av allvarlig psykisk störning. Men att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning nu och att det därför inte finns någon anledning att döma henne till annat än fängelse.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Straffsatsen för mordbrand är högst fem år, men advokatens plädering om avsaknad av tillräcklig teknisk bevisning lindrade den slutgiltiga domen till fyra års fängelse.

Annons

Kvinnan dömdes även till 440 000 kronor i skadestånd till de drabbade i huset.
Kvinnan överklagade domen för mordbrand. Men nu har även hovrätten dragit samma slutsatser och fastställt domen.
Skadeståndet sänktes dock till 380 000 kronor.

Fakta: Branden i Skönvik

Klockan 19.50 den 27 februari larmades räddningstjänsten till ett flerfamiljshus på Skönviksvägen. Huset stod i brand och gick inte att rädda. En kvinna skadades och fördes till sjukhus. Samma kvinna häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för att ha orsakat branden. Det nedbrunna huset byggdes 1905 för att ge hem till arbetare på orten. Flera liknande arbetarbostadshus finns idag i Skönvik och ägs av Gimmel fastigheter, IB Gångsta AB.

Läs också Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt" Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.