HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten: Innerstaden har annan attraktivitet än Sundbyberg

Sundbyberg I flera år har tvisten om hyrorna i Wåhlins ombyggda lägenheter i Sundbyberg pågått. Nu har Svea hovrätt satt ner foten: hyrorna ska inte vara lika höga som i Stockholms innerstad.
Foto: Wikimedia commons
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hovrätten höjer inte hyrorna på Sturegatan, Prästgårdsgatan och Kyrkogatan i Sundbyberg. Hyresvärden Wåhlin Fastigheter ville att hyran skulle höjas till samma nivåer som deras lägenheter på Ringvägen och John Bergs plan i Stockholms innerstad, men så blir det nu inte.

– Jag är jätteglad, vi har jobbat med ärendet i flera år. Första gången gick hovrätten hyresvärden till mötes men nu känns det som att det har vänt, säger Monicka Sparrman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåWåhlin vill ha 900 kronor mer för en trea

Wåhlin Fastigheters hus har byggts om på samma sätt både i Sundbyberg och i Stockholm. När hovrätten 2015 tog beslut om att de skulle ha samma hyresnivå, vara ”jämförbara” på juristspråk, tändes ett nytt hopp hos bolaget. Under den tid processen tagit hade hyresläget i Sundbyberg inte ökat på samma sätt som i Stockholm och nu såg bolaget en chans att höja hyrorna till Stockholmsnivå igen. En höjning mellan 300 och 900 kronor i månaden.

Hyresnämnden tog beslut i ärendet våren 2017. Den avslog Wåhlins yrkande och en av ledamöterna anmärkte i ett särskilt yttrande att om hyresvärden fått rätt skulle det kunna leda till ”en olycklig prisspiral”. Hovrätten går på hyresnämndens linje och avslår Wåhlins överklagan.

– Med tanke på hyresnämndens välskrivna beslut hade jag en förhoppning om att det inte skulle ändras. Hovrätten säger visserligen att Stockholmsregionen är samma ort, men att man ska iaktta försiktighet vid skilda geografiska lägen inom orten, säger Monicka Sparrman.

Läs ocksåBeslut öppnar för högre hyror i kranskommuner

Hem & Hyra söker Wåhlin Fastigheter för en kommentar.

Läs också Wåhlin misslyckades med att höja hyrorna kraftigt Blåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott Måste flytta efter störningar och obefogade orosanmälningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.