HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HSB Hyreshem säger upp avtal

Gävle ​HSB Hyreshem som genom åren köpt 552 lägenheter av kommunala bostadsföretaget Gavlegårdarna har sagt upp avtalet om HLU, hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. – Det är ännu ett bevis på att hyresgästerna förlorar inflytande när allmännyttan säljs, säger Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle.

​Kommunala Gavlegårdarna har sålt sammanlagt 1 200 lägenheter under de senaste nio åren. 552 av de kommunala lägenheterna, i Hille, Strömsbro och Stigslund i Gävle, köptes av HSB Hyreshem.

När försäljningen gjordes övertog den nya hyresvärden också de avtal som Gavlegårdarna ingått. Men i samband med att HSB Hyreshem nyligen bytt chef sa man upp HLU-avtalet.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Via HLU-avtalen har hyresgästerna själva kunnat styra när de önskat förbättringar i sina lägenheter. Har man avstått från renoveringar har inte hyran höjts lika mycket som för dem som valt att få sina lägenheter rustade.

– HSB Hyreshem är den sista privata värd som säger upp ett HLU-avtal här i Gävle. Det här är ytterligare ett bevis på att hyresgästerna förlorar inflytande när allmännyttiga bostadsbolag säljer lägenheter till privatvärdar, säger förhandlingsledare Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle.

Hyresgästföreningen kommer nu att begära förhandling med HSB Hyreshem om hyresnedsättning på grund av uppsägningen av HLU-avtalet.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Hem & Hyra har inte lyckats komma i kontakt med företrädare för HSB Hyreshem.

Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.