HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huddinges kommunalråd: Vi har inga stora planer på utdelning

Huddinge ”Vi har inga stora planer på utdelning”. Det skriver Daniel Dronjak, (M) och kommunalråd i Huddinge kommun. Bakgrunden är att Huge Bostäder går miste om 800 miljoner vid delning av Huge Fastigheter. Pengarna läggs i Huddinge Samhällsfastigheter och kan plockas ut som utdelning av politikerna.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästerna hos Willhem i Botkyrka får en hyreshöjning på 1,35 procent.

Hem & Hyra har sökt Daniel Dronjak och andra ansvariga på Huddinge kommmun sedan förra veckan. I mors kom svaret från kommunstyrelsens ordförande, Daniel Dronjak.

I mejlet skrivet han att han har behövt tid för att kolla upp historiken i ärendet som togs beslut om 2017.

Läs ocksåHuge Bostäder går miste om 800 miljoner vid delning

Varför följde ni inte konsulternas råd när det gäller fördelningen av det egna kapitalet?
”Rapporten från PwC ger ingen rekommendation kring nivån på eget kapital för Huge bostäder, däremot drogs slutsatsen rörande nivå på eget kapital för samhällsfastighetsbolaget med utgångspunkt ifrån en simulering av olika scenarier. Baserat på dessa simuleringar bör Huddinge samhällsfastigheter ha ett eget kapital om åtminstone 750 miljoner kronor givet förutsättningarna i analysen, dvs de 1,8 miljarderna styrdes av simuleringen för Samhällsfastigheter.
Vi landade på ett lägre belopp – en miljard. Skälet till det var att vi var tydliga med Huges uppdrag. Bolaget ska vara stabilt och klara svängningar i ekonomi och räntenivåer. Huge ska klara viss nyproduktion och klara att underhålla och renovera sina befintliga fastigheter”.

Det här gör ju att Huge Bostäder blir finansiellt svagare, kommentar?
”Känslighetsanalyser gjordes och olika scenarier testades innan vi landade i föreslagen nivå på eget kapital i Huge för att klara sitt uppdrag”.

Huge Bostäder har ju som mål att ha en soliditet på 50 procent, hur hög blir soliditeten i bolaget med den här fördelningen av eget kapital mellan bolagen?
”Soliditeten i Huge blir ca 49% vilket är nästan precis på målet 50%”.

Läs också"Svårare att plocka ut vinst när Huge delas i två bolag"

Genom att lägga 1, 629 miljarder i Huddinge Samhällsfastigheter, HUSF, som fritt eget kapital kan ni ju plocka ut en del av pengarna som utdelning. Ni omfattas inte heller av lagstiftningen för kommunala bostadsbolag som begränsar vinstuttag. Är tanken att ni ska plocka ut en del av pengarna ur Samhällsfastigheter i utdelning ?
– Vad gäller HUSF landade vi på en högre nivå på eget kapital. Skälet till det är att vi vill ha handlingsfrihet inför framtiden. Därtill står vi inför enorma investeringar i nya förskolor och skolor vilket är vår kärnuppgift att leverera. Vi har inga stora planer på utdelning, tvärtom har vi i ägardirektiven sagt att vi normalt sett inte ska göra utdelningar, men det är bra att denna möjlighet finns.

Läs också Lund: Demonstration mot vinstuttag Kommunen tar 25 miljoner från bostadsbolaget - "i smyg" Över hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.