Annons

Hundar i hyreshus fall för Svea hovrätt

Umeå ​En sex år lång strid om hundar i en fastighet i Umeå är nu uppe för andra gången i Svea Hovrätt. Hyresvärden vill vräka en kvinna på grund av hennes hundar, hittills har hon fått rätt att bo kvar.

​Kvinnan har åtta hundar i sin lägenhet i en hyresfastighet i Umeå. Redan 2005 försökte dåvarande hyresvärd, Edgar Sjölund, få kvinnan vräkt. Sjölund menade att hundarna störde de övriga grannarna.

Men Sjölund fick inte rätt vare sig i hyresnämnden eller hovrätten.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

2008 sålde Sjölund fastigheten till City-Fastigheter. Även den nye ägaren ansåg att kvinnans hundar var störande och ett år senare försökte även han vräka henne med motiveringen att grannarna klagat på att hundarna skällde på natten, att det luktade hundpiss i hissen och i trapphuset, samt att det var hundhår i tvättstugan.

Annons

– Det handlar om högt meriterade hundar på elitnivå. De pinkar varken i huset eller utanför huset, utan vi går till allmän plats där det är tillåtet att vara, säger hyresgästen till Västerbottens Folkblad.

Även denna gång gick ärendet till hyresnämnden och även nu fick kvinnan rätt. Värden överklagade till Svea hovrätt.

Läs ocksåKöttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hundEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

I två dagar har hovrätten nu hållit förhandlingar i Umeå i ärendet. Bland annat har ledamöterna besiktigat fastigheten för att bland annat se om det luktar hundpiss i den.

Annons

Dom i ärendet faller i mitten av april.

Läs också Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Stopp i toan inte värdens fel: ”hyresgästen använder för mycket papper”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.