Annons

Hundraårig skola blev bostäder

Eskilstuna Tunafors skola har byggts om till lägenheter i Eskilstuna Kommunfastigheters regi. Att bygga om en 100 år gammal skolbyggnad har sina utmaningar, enligt projektledare Mikael Andersson.

Skolbyggnaden på Eskilsgatan är från sent 1800-tal och har inte använts som skola de senaste tio åren. Men nu kan man bo i de gamla skolsalarna inklusive gymnastiksalen, efter att Eskilstuna Kommunfastigheter byggt om skolan till 20 lägenheter. De flesta är tvåor och treor men det finns även några fyror och en sexa.

– Det är spännande med gamla trapphus med breda marmortrappor där barn har travat  i 100 år, säger projektledaren Mikael Johansson.
Takhöjden är rejält tilltagen i lägenheterna och sträcker sig upp till 3,80 meter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilka har varit de största utmaningarna i ombyggnationen?

Annons

– Att göra yteffektiva lägenheter begränsade av skolsalen, att få dagsljus på alla delar där det behövs dagsljus till exempel, och att dra vatten och avlopp genom bjälklagen.

Alla lägenheter är uthyrda utom fyra. Kommunfastigheter har en visningslägenhet i skolan dit intresserade är välkomna att titta. Skolan ligger i kvarteret Skolmästaren som förutom av Tunafors skola även består av sju nyproducerade hus.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Totalt ingår 162 lägenheter i projektet. Intresset har varit stort för att bo i den nya stadsdelen, det är bara fyra lägenheter som är outhyrda, säger Mikael Johansson.

Läs också Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.