HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hundratals hyresgäster i Salem kan få hyra tillbaka

Salem Efter en tvist i hyresnämnden har alla hyreshöjningar i de lägenheter som hyrs ut av Salems kommuns blivit ogiltiga. Det betyder att hyresgästerna kan få tillbaka den hyra de betalat för mycket de senaste tio åren.

Det började med att Salems kommun för två år sedan sade upp förhandlingsordningen, det avtal som är grunden för hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Anledningen var att fastigheterna som förhandlingsordningen omfattade inte längre ägs av kommunen eller inte längre är bostäder. Hyresgästföreningen gick till hyresnämnden för att få avtalet förlängt. De tyckte att Salems kommun genom att begära förhandling för sina lägenheter, agerat som om de var överens om att förhandlingsordningen ska gälla.

I går kom hyresnämndens beslut. Förhandlingsordningen gäller inte. Det betyder också att alla förhandlingar som Salems kommun och Hyresgästföreningen haft blir ogiltiga. Och att de hyresgäster som fått hyran höjd nu kan få pengar tillbaka.

Läs ocksåSlarvade med städningen – förlorar kontrakt

– Eftersom vi under åren sett en juridisk utveckling i en annan riktning än Hyresnämndens beslut var det nödvändigt att låta Hyresnämnden pröva frågan om kravet på skriftlighet var uppfyllt, säger Hyresgästföreningens jurist Jonas Fink Öhlmer.

Hans råd till alla hyresgäster som haft Salems kommun som hyresvärd är att begärna tillbaka den höjning som nu tagits ut felaktigt. Det gäller också dödsbon, vilket är särskilt viktigt eftersom flera av fastigheterna är äldreboenden. Finns det inte en förhandlingsordning mellan hyresvärd och hyresgästförening måste hyreshöjningar förhandlas direkt med hyresgästen.

Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen, kan hjälpa medlemmar både att förhandla hyran framåt och kräva tillbaka felaktigt utkrävt hyra.
– Om hyresvärden önskar höja hyran måste de komma överens med varje hyresgäst för sig om detta. Hyresgästerna måste acceptera höjningen, i annat fall måste hyresvärden gå till hyresnämnden för höjning. En process där hyresvärden får stå sina egna kostnader, säger han och fortsätter.

Läs också”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”

– Det hade varit anständigt av kommunen att själv kontakta berörda hyresgäster och återbetala pengarna.

Fakta: Adresser som berörs av återbetalning i Salem

Vilhelmsdalsvägen 3
Lilldalsvägen 4
Fiskaruddsvägen 15
Salarpsbacken 4
Fredriksbergsvägen 48-52
Westerdahlsvägen 30
Fiskaruddsvägen 66

Läs också Värdens bevis: fotograferad brevlåda Hyresgäst fick kränkande sms av värd Uppsagd hyresgäst i Landskrona får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.