Annons

Hundratals protesterade mot höjda hyror

Solna Missnöjet mot Signalistens hyror efter ombyggnad växer. Till fullmäktiges möte i går kom arga hyresgäster för att manifestera mot massflytt, hyreshöjningar och brutna löften.
Foto: Cecilia Landmark
Magnus Nilsson (M), ordförande i Signalisten, delade ut information till de 100-tal hyresgäster som samlats.

Det blev snabbt fullt i kommunfullmäktiges sammanträdesrum i Solna stadshus. Plakat med budskapet ”Det är nog nu” och ”Snedfördelad höjning” markerade budskapet. 

Bostadsstiftelsen Signalisten har aviserat höjningar av hyrorna efter ombyggnad i Ritorp med över 60 procent. Samtidigt gör stiftelsen stora vinster. Signalistens ordförande Magnus Nilsson (M) delar ut informationsblad och möts av frågor och synpunkter. Flera av informationsbladen förvandlas till confetti och kastas tillbaka.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är ett fritt land och ni får läsa om ni vill. Här finns information till skillnad från Hyresgästföreningens desinformation, säger Magnus Nilsson (M). 

– Det finns vittnen här som hört Signalistens vd säga att hyran skulle höjas med omkring tusen kronor. Nu blir höjningen 3 500, vart ska hyresgästerna ta vägen? undrar en hyresgäst.

– Det är med sorg vi flyttar från Törnbacken, på grund av hyreshöjningen. De har lurat oss från första stund, säger en annan.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Uppgifter om att 85 procent inte flyttar tillbaka efter ombyggnaden i Ritorp avfärdar Magnus Nilsson med många haft korttidskontrakt och andra valt att stanna i sina evakueringslägenheter. Han möts av bu-rop.

Till slut ber kommunfullmäktiges ordförande åhörarna att lugnt lämna salen för att ledamöterna ska kunna in och ha sammanträde. Brandsäkerhetsskäl gör det omöjligt att alla ska kunna stanna och han vill helst undvika att ta dit polis. 

Under fullmäktigemötet ställer Björn Bränngård från Bergshamrapartiet en enkel fråga till Magnus Nilsson: Är hyreshöjningarna i enlighet med Signalistens stadgar?

Läs ocksåFyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel"Nu ska vi fira med skumpa, " säger hyresgästen Ulf Hagy som tillsammans med Kicki Hell just fått beskedet att hyresvärdens krav på chockhöjda hyror stoppas.

– Signalisten har gjort stambyte och istället för varsam renovering rivit ut köken, med 60 procentiga hyreshöjningar som följd. Är det i linje med stadgarna som säger att stiftelsen ska erbjuda enkla och praktiska lägenheter till lägsta möjliga pris?

Annons

– Det enkla svaret på den enkla frågan är ja, svarar Magnus Nilsson (M), och fortsätter.

– Det här är nödvändigt och helt och hållet förenligt med stadgarna. Om jag kunde skulle det vara gratis och alla är glada och röstar på mig. Det är inte roligt att bli utskälld av hyresgästerna som jag blivit i dag.

Läs också Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Gatuprotest mot allmännyttans krav i Göteborg Hyresgäster demonstrerade mot värdarnas rekordkrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.