Hur lågt tryck i duschen är okej?
Värst är det morgon och kväll. Vattnet rinner svagt, det tar lång tid att fylla en kastrull och upp till en timme att fylla badkaret. Då har dessutom varmvattnet hunnit kallna och hyresgästen får koka vatten och hälla i.
– Jag har felanmält många gånger, men det som händer är att fastighetsskötaren kommer men det blir inte bättre. Det går inte att duscha, jag får gå till vänner och släktingar, säger hyresgästen.
När hyresnämnden får ärendet på sitt bord invänder hyresvärden, Bostadsstiftelsen Signalisten, att de mätt trycket på inkommande vatten i gatan, vilket är tillräckligt.
– Vi får in 3,5 bar i vattentryck, det innebär en vattenpelare på 35 meter, säger Korosh Saidi, driftingenjör på Signalisten, och tillägger att det överstiger kravet på 2 bars tryck.
På en direkt fråga från hyresgästens juridiska ombud, Torbjörn Larsson på Hyresgästföreningen, svarar Saidi att strålen ur duschmunstycket bör nå åtminstone en meter upp.
Några egna tryckstegringspumpar finns inte i fastigheten.
– Att installera pumpar är inte motiverat, dessutom är det en investeringskostnad som är enorm. Inga andra hyresgäster har klagat, säger Signalistens ombud Christel Hartman.
Men den bilden håller inte hyresgästen med om.
– Flera grannar har pratat med mig om vattentrycket. Och jag vet att de som bor över mig också klagat. En granne fick dessutom fel på sin nya tvättmaskin och där gällde inte garantin, eftersom felet orsakats av otillräcklig vattentillförsel, berättade hon.
Då ändrar sig Signalisten och medger att en granne visserligen klagat, men sedan inte återkommit efter att silen i kranen bytts ut.
Hyresnämnden kommer till slut fram till att det inte är visat att det finns någon grund för ett åtgärdsföreläggande. Beslutet går att överklaga till hovrätten.
Filmen är ett av bevisen i hyresnämnden.