HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I storbråk med hyresvärden – så krossades husidyllen

Uppvidinge En infekterad tvist pågår just nu mellan en hyresgäst och hennes hyresvärd i Uppvidinge kommun. Värden kräver hyresgästen på pengar och hyresgästen anklagar värden för stöld av hennes saker.
Foto: Annika Wallsson
Gunnel såg fram emot lugn och ro på landet när hon hyrde ett hus. I stället hamnade hon i en infekterad tvist med sin hyresvärd. (Huset är inte det hus Gunnel bodde i.)

När Gunnel flyttade in i det ensliga huset i Uppvidinge kommun sommaren 2018 såg hon fram emot lugn och ro på landet tillsammans med sina hundar. Det kändes som ett gemytligt ställe att hyra och hon behövde verkligen ett hem.

– Från början kändes det bra, berättar Gunnel som egentligen heter något annat.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Men så började en rad problem att uppstå under 2019. På sommaren blev hon uppsagd från huset med besked om att hon måste flytta senast i slutet på oktober. Relationen fortsatte att försämras. Enligt Gunnel fick hon inte tillgång till tjänligt vatten. Elen stängdes av.

Hösten 2019 fördjupades konflikten än mer med diverse polisanmälningar från båda parter.

– Vi ser att det eskalerar när hon begär hyresnedsättning när hon ville ha tillgång till vatten. Då hotar han att slänga ut henne, berättar Victor Herrera, jurist hos Ludvig & co, som företräder Gunnel.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

Enligt Gunnel har hyresvärden flera gånger gått in i hennes hem utan tillåtelse, oavsett om hon varit hemma eller inte.

– Det var oerhört kränkande. Han knackade inte ens. Han stängde heller inte dörrar och rev ned stängslet så att mina hundar stack. Det kändes som rena terrorn. Så här i efterhand har jag förstått att han ville få bort mig.

Skälen som hyresvärden anger som grund för uppsägningen är att  Gunnel har många hundar hemma och att hon skriker när hon druckit alkohol. Det är även hon som orsakat skador på vattenpumpen och därtill förstört saker i huset, enligt värden.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.

Gunnel ville inte bo i huset och ordnade med olika tillfälliga lösningar. Samtidigt fanns stora delar av hennes saker och kläder kvar i huset. När hon skulle hämta dem hade värden bytt lås och hennes tillhörigheter var borta, enligt Gunnel.

Värden kräver henne på drygt 32 000 kronor i ersättning för hyra, internet, sophantering, avlopp, städning och renovering.

– Han såg väl sin chans att blåsa mig och trodde väl inte att han skulle möta på motstånd. Han menar att jag inte betalt hyra men det har jag gjort så länge som jag bott där, säger Gunnel.

Victor Herrera tror på framgång när fallet ska avgöras i tingsrätten.

– Han har inte mycket att komma med och man kan inte kräva hyra när hyresförhållandet har upphört. Desutom har vi vittnen på att hennes saker fanns kvar i huset och att hon förhindrades att ta dem. Jag bedömmer att vi har goda möjligheter att få en kontant ersättning om det är så att hennes saker är slängda, säger han.

Hyresvärden Aurel Mircia  tror ­också på framgång.

– Jag har inte tagit hennes saker och jag har inte bytt lås eller gått in till henne. Hon är skyldig mig pengar. Jag har inte lurat någon och jag har vittnen på att jag har rätt, säger Aurel Mircia.

Fakta: Tänk på detta när du hyr ett hus
  • Godkänn bara saker i besiktningsprotokollet som du kan ta ställning till. På sommaren är det till exempel svårt att veta om värmen är okej.
  • Se till att det klart framgår i kontraktet vad som ingår i hyran och vad du förväntas göra själv. Se även till att det finns en inventarielista över vad som finns i huset.
  • Kräv kvitto på hyresinbetalningen och spara det.
Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Christina har utsatts för trakasserier i flera år: "Jag blir lika rädd varje gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.