HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyran betalas i ett kuvert ute

Göteborg Pia saknar namnskylt, har sparsam kontakt med grannar och bär på en ständig oro för att bli av med lägenheten. Månadshyran för det svarta hyreskontraktet är flera tusenlappar högre än originalhyran.
Pia i vardagsrummet med sin katt i famnen. Bilden är anonymiserad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Pia och hennes sambo vet att de hyr olagligt, och till rejäl överhyra. Men de får inte tag på något annat boende.

Förstahandshyresgästen hade ordnat visning på sin tvåa via en Facebookgrupp för lägenhetsletare. Åtminstone tio personer var där och tittade. Men det blev Pia och hennes sambo som fick flytta in. De var mest desperata.

Hyran de betalar varje månad är flera tusenlappar högre än originalhyran. Det vet de. Första månaden betalade de dessutom en extra månadshyra i pant. Något kvitto fick de aldrig.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

I början satte Pia in pengarna på förstahandshyresgästens bankkonto. Men sedan en tid vill han ha hyran kontant i ett kuvert. Eftersom Pia känner obehag av att han kommer hem till dem så träffas de på parkeringen utanför.

– Jag tycker att det är väldigt fult att han gör så här. Han skrattar ju hela vägen till banken. Samtidigt är jag tacksam också, annars hade vi inte haft någonstans att bo över huvud taget, säger hon.

Annons

Både hon och sambon har fasta jobb. Men eftersom Pia nyligen betalat av det sista på en gammal hyresskuld har de än så länge svårt att få ett eget förstahands-
kontrakt. Bristen på ett ordentligt hem gör vardagen otrygg och oförutsebar.

Läs ocksåSkånepolis inför rätta för adressfusk – hyresvärden misstänkte svartuthyrning i Stockholms innerstadPolis med hyreskontrakt

– Vi får inte ha vår namnskylt utanför, för det får inte synas att vi bor här. När kranen i badrummet bara spolade och vi blev tvungna att ringa jourrörmokare tyckte jag att det var väldigt jobbigt. Men fastighetsskötaren som kom hit frågade aldrig någonting, berättar Pia.

Grannarna vågar de inte ha så mycket kontakt med. Större delen av parets gemensamma bohag står undanstuvat på vinden hos Pias föräldrar i en annan stad. Målet nu är att lyckas spara ihop grundplåten till en bostadsrätt. Men oron för morgondagen gnager.

Annons

– Det finns ett kontrakt. Men uppsägningstiden på någon månad gäller ju åt båda håll. Blir vi uppsagda får vi sova på någon soffa någonstans. Vi har ingenstans direkt att ta vägen.

Läs ocksåOckupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.

Fotnot: Pia heter egentligen något annat.

Läs också Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt Hyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.