Annons

Hyran för hennes p-plats höjs från 633 till 1400 kronor: ”Man blir förbannad”

Umeå Hyresgästerna på Västra Esplanaden 9 i Umeå fick i våras beskedet att hyran för p-platserna i garaget skulle ändras från 633 kronor i månaden till långt mer än det dubbla. – Man blir förbannad, säger hyresgästen Malena Sedin.
Malena Sedin är en av de hyresgäster hos Diös i Umeå som har fått hyran för sin parkeringsplats höjd till mer än det dubbla.

 

Alla de hyresgäster som har en garageplats i byggnaden har reagerat. De tycker att hyresvärden har handlat fel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man gör en chockhöjning av hyran och kallar det för en marknadsanpassning, vilket det inte är. Det finns nästan inte en parkeringsplats i hela stan som kostar så mycket, säger hyresgästen Jörgen Bergfors.

Det är Diös Fastigheter AB som äger det aktuella hyreshuset och samma fastighetsbolag har tagit ut hyran för det 40-talet p-platser som hyrs ut till boende i det tillhörande garaget. Nu har Diös beslutat att överlåta administrationen av garageplatserna till det kommunala parkeringsbolaget Upab. I samband med övertagandet ska hyrorna höjas till mer än det dubbla.

I maj 2020 skickade Diös ut ett brev till alla hyresgäster och tillkännagav att garageplatserna från sista augusti 2020 skulle administreras av Upab. Hyresgästerna erbjöds möjligheten att fortsätta hyra garageplatser genom att teckna ett nytt avtal med Upab senast 1 juli. Hyran skulle bli 1350 kronor plus moms, vilket innebär 1700 kronor i månaden.

Läs ocksåNu börjar besöksparkeringarna kosta – så gör allmännyttan i Norrland

Flertalet hyresgäster har idag 633 kronor i hyra, men när det har flyttat in nya hyresgäster har de fått en betydligt högre hyra, ända upp till 1400 kronor i månaden för en helt likvärdig plats – något som de i sig tycker är orimligt.

– Min dotter flyttade in för 1,5 år sedan och fick 1140 kronor i hyra för en mindre plats än vad jag har som betalar 633 kronor, berättar Malena Sedin.

Enligt brevet de fick i maj kommer alla fortsättningsvis att få den högsta hyran, oavsett vad man haft tidigare.

Läs också47 kvadratmeter som är både bostad och ateljé

Jörgen Bergfors och de övriga hyresgästerna har flera olika invändningar mot förfarandet:

Annons

– I brevet med uppsägningen saknas uppgifter som ska finnas i en korrekt uppsägning, till exempel fanns ingen information om hur man överklagar. Därför anser vi inte att uppsägningen gäller, säger han.

Att höja hyrorna med upp till 221 procent anser han är ocker.

Därtill får man enligt lag inte säga upp garageplatsen med så kort uppsägningstid, endast 1-3 månader, påtalar han, och i det avtal de hade stod det dessutom nio månader.

Att det nu blir en andrahandsuthyrning medför också att hyresgästerna måste betala moms, vilket han tycker är både orättvist och onödigt, eftersom Diös enligt honom lika gärna hade kunnat sköta administrationen själv exempelvis via autogiro.

14 grannar gick då ihop och bestred uppsägningen skriftligt till Diös. Efter det ändrade Diös uppsägningstiden till nio månader. Hyran blev modifierad till 1400 kronor i månaden inklusive moms. Men hyresgästerna godtog inte budet.

– Fortfarande är det ju över det dubbla i pris, säger Malena Sedin.

Det senaste som gäller, enligt Diös, är nio månaders uppsägningstid och 1400 kronor i hyra inklusive moms.

Jörgen Bergfors tog gång på gång kontakt med Diös och Upab, men utan att få något som han tycker är ett rimligt förslag till lösning.

Annons

Efter det valde Jörgen Bergfors att gå till Hyresnämnden, där ärendet fortfarande ligger i väntan på medling. Diös företräds i Hyresnämnden av Fastighetsägarna.

– Där står det still, jag vet inte vad som händer med. Det är en riktig soppa. Det är svårt att se affärsmässigheten bakom deras agerande, säger Jörgen Bergfors.

Vid Fastighetsägarna som företräder Diös vill man inte uttala sig.

– Eftersom det rör affärsrelationer mellan enskilda parter så kommer jag inte att lämna någon kommentar, utan då får du ta det med fastighetsägaren, säger Isak Vallgren Stigeland, fastighetsjurist hos Fastighetsägarna.

Men Göran Fonzén vid Diös vill inte heller kommentera konflikten med hyresgästerna utan svarar: ”Med anledning av det mail du skickat innehållande frågor enligt nedan, vill jag informera dig om att vi uttalar oss inte kring avtal vi har med våra hyresgäster. Ett avtal är en överenskommelse mellan två parter och de ärenden som hanteras under detta diskuterar vi bara med den andra parten.”

– Det är förvånande att de inte vill bemöta varken oss eller media. Bollen ligger ju hos dem, säger Jörgen Bergfors.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.