HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyran höjs 2,7 procent hos Växjöbostäder

Kronoberg Efter den strandade förhandlingen har Hyresmarknadskommittén gett sitt beslut om årets hyreshöjning för hyresgästerna hos Växjöbostäder. Hyran höjs med 2,7 procent från första februari. För studenterna höjs hyran med 2 procent vid samma tidpunkt.
Foto: Annika Wallsson
Från första februari höjs hyran för Växjöbostäders hyresgäster med 2,7 procent. Den retroaktiva höjningen för februari och mars läggs på avierna för april och maj. För studentbostäderna höjs hyran med 2 procent. Detta efter beslut i Hyresmarknadskommittén.

Det gick som ett sus genom hyresmarknaden när Växjöbostäder presenterade sitt yrkande i oktober inför hyresförhandlingarna om årets hyra. Det kommunala bostadsbolaget ville höja hyran med sju procent från årsskiftet.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen gick in i väggen och i december vände sig Växjöbostäder till Hyresmarknadskommittén, HMK, för medling. I januari stod det klart att medlingen misslyckats. Det var Hyresgästföreningen som satte stopp.

Läs ocksåVäxjöbostäder vill höja hyran med sju procent

HMK:s medlingsbud låg på en hyreshöjning med 2,7 procent i år och samma procentsats nästa år. Växjöbostäder sa ja till budet. Hyresgästföreningen tyckte att det var alldeles för högt. Det blev en strandning och bollen gick tillbaka till HMK för beslut, ett beslut som parterna är bundna att följa. Och nu är det klart.

HMK har beslutat att hyran ska höjas 2,7 procent från första februari i familjebostäderna. För studenterna blir höjningen 2 procent. Det som skiljer beslutet från medlingsbudet är att höjningen enbart innefattar årets höjning och inte nästa.

HMK var emellertid inte enigt i sitt beslut. Kommittén består av representanter för de kommunala bostadsbolagen genom sin organisation SABO och representanter från Hyresgästföreningens riksförbund. Hit kommer ärenden då kommunala bostadsbolag inte kommer överens i hyresförhandlingarna.

Läs ocksåStrandade förhandlingar i Växjö

Erik Elmgren, Hyresgästföreningens representant i HMK, kan inte berätta hur kommittén resonerat men förklarar:

– Hyresmarknadskommittén motiverar inte sina beslut. I det här fallet kunde inte kommittén enas och vi aktiverade då paragraf 5 i vår arbetsordning om att ta in en oberoende ordförande, Claes Stråth, som avgjorde ärendet.

Mats Seglarvik, Hyresgästföreningens gruppchef i Växjö, är besviken.

Läs ocksåMedlingen avbryts i Växjö

– Jag tycker att det är för högt, särskilt i relation till tidigare uppgörelser i kommunen och närområdet. Men vi har som parter tagit på oss att acceptera resultatet i HMK, säger han och tillägger:

– Däremot så ser vi det som en vinst att det nu blir ett år, och inte två år som det var i medlingsbudet, så vi kan sätta oss i förhandling om hyran för 2020.

Maria Säterdal, vd för Växjöbostäder, är inte heller helt nöjd med resultatet från HMK.

– Vi valde att acceptera medlarnas bud för vi såg ingen möjlighet att lösa mer i förhandlingen. Här har HMK fastställt det medlarna kom fram till. Men det tillgodoser inte våra behov eller hyresgästernas förväntningar på underhåll, säger Maria Säterdal.

I motsats till medlarnas bud är detta en uppgörelse på ett år, hur ser du på det?

– Vi hade gärna sett en uppgörelse på två år för att slippa förhandla i år igen. Det är en tidskrävande process. Men vi får ta det, säger Maria Säterdal.

Det är tredje året i rad som HMK fastställer hyreshöjningen. Vad är utsikterna för att komma överens om hyran år 2020?

– Det pågår ett treparts-samtal nationellt mellan Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Resultatet av de samtalen är viktigt för förhandlingarna i Växjö och även nationellt. Det handlar även om att vi respekterar det som samtalen kommer fram till och tar med det i förhandlingen direkt. Då tror jag att vi kan lyckas på ett bra sätt, även här i Växjö, när vi är överens om vad vi förhandlar om, säger Maria Säterdal.

För en lägenhet som i dag kostar 8 000 kronor i månaden att hyra, innebär det att höjningen blir 216 kronor. Den retroaktiva höjningen för februari och mars kommer att läggas på hyran för april och maj.

I bakvattnet av resultatet för Växjöbostäder pågår förhandlingar med flera stora privata aktörer i Växjö, som inväntat HMK:s beslut.

– Vi får se hur de förhandlingarna kan komma att påverkas, hur de tänker sig detta, säger Mats Seglarvik.

Växjöbostäder har omkring 9 000 lägenheter i sitt bestånd.

Läs mer:

Växjöbostäder vill höja hyran sju procent

Förhandlingar avbryts i Växjö

Medlingen misslyckades i Växjö

Läs också Efter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem Värden kräver att Karin ska förhandla hyran själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.