Annons

Hyran höjs med 90 kronor i Älmhult

Älmhult Från första april höjer Älmhultsbostäder hyrorna med 90 kronor per lägenhet, oavsett storlek.

Hyresgästföreningen och Älmhultsbostäder har kommit överens om årets hyror. Nytt för i år är att procentsatsen överges och i stället höjs hyran lika mycket för alla lägenheter. Anledningen är att sträva efter en mer rättvis höjning mellan stora och små lägenheter.

– Jag är nöjd med uppgörelsen. Det här är en modell för att justera obalans mellan små och stora lägenheter. Och 90 kronor är en måttlig höjning, oavsett storlek på lägenheten. Dessutom får vi en uppgörelse som är kalendermässig, säger Tore Vestergård, vd för Älmhultsbostäder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nytt för i år är nämligen även att det är sista gången som hyrorna höjs i april. Höjningen har  tidigare brukat fram till sista mars året efter men i år gäller nya hyran fram till sista december, vilket är det brukliga bland bostadsbolagen. Ny hyresförhandling väntar således i höst om nästa års hyror.

Annons

– Då följer vi branschen i övrigt och det är ett sätt som jag tror underlättar för vår del och för hyresgästernas del. Man vet hur det ska se ut inför det nya året. Annars kan det hända att det sker hyresjusteringar mitt i semesterperioden, säger Tore Vestergård.

Bakom hyreshöjningen ligger främst ökade kommunala taxor, driftkostnader och ett ökat behov av underhåll. Lokaler och garage får en hyreshöjning på två procent.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Kronoberg 2020

Älmhultsbostäder har omkring 1 300 lägenheter i Älmhults kommun.

Läs också Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent Flera privata förhandlingar klara i Kronoberg Nästa års hyra klar för de flesta i Kronoberg Strandningen snart över i Kronoberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.