HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nästa års hyra klar för de flesta i Kronoberg

Kronoberg I Kronoberg vet 75 procent av hyresgästerna, som bor i de kommunala bolagen, vilken hyra som väntar nästa år. Även för majoriteten av de privata värdarna är hyran klar. Snitthöjningen vid årsskiftet landar på 0,65 procent.
Foto: Annika Wallsson
Bildtext: Kritisk röst. Hyresgästen Carina Bergenstam tycker att det är bra att i god tid veta nästa års hyreshöjning. Men hon är kritisk till att delar av hennes hyrespengar går till utdelning till kommunen och att alla standardförbättringar leder till hyrespåslag, vilket bolagen har rätt att göra.

Omkring 22 200 hushåll i Kronoberg vet redan vad deras hyra blir nästa år. Det är rekord för antalet tvåårsuppgörelser. År två träder i kraft vid årsskiftet för alla uppgörelser, förutom med Fastighetsägarna Syd där höjningen införs 1 april.

P-G Nyström är förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen Sydost, där Kronoberg och Blekinge ingår.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Det verkar som att om någon kommer med en tvååring så finns det en tendens att det smittar av sig. Det får effekt på kommunerna i närheten. Fördelen med ett tvåårsavtal är att det skapar arbetsro, till exempel om man har ambitionen att se över hyressättningen, säger P-G Nyström.

Finns det några nackdelar?

– Det finns naturligtvis risker. I tider med sjunkande räntor kan det i efterhand visa sig att det blivit fel kostnadsbild och att man hamnar på en högre nivå än om man förhandlat på ett år. Vi har sett historiska exempel på det, säger P-G Nyström och fortsätter:

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Vår grundläggande hållning är att vi ska vara återhållsamma med tvååringar. Men det var ett gynnsamt läge 2016 och det var bra för hyresgästerna att få långsiktighet i det hela. De flesta uppgörelser landade på en bra nivå från vårt perspektiv.

Blir det fler tvåårsavtal i årets förhandlingar?

– Det är nog tveksamt. Det är ju egentligen något som vi vill undvika, säger P-G Nyström.

Annons
Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Sett till hela landet slöts tvåårsavtal för totalt 150 000 hushåll. I genomsnitt landade höjningen på 0,69 procent. I Kronoberg är snitthöjningen lägre, 0,65 procent.

– Det är en bra nivå, konstaterar P-G Nyström.

Ett av de bolag som gjorde upp på två år är Vidingehem som vid årsskiftet höjer hyran med 0,6 procent.

– Vi har förespråkat en jämn och lugn hyresutveckling för våra hyresgäster. Vi vill inte ha en kraftig pendling, att ett år höjs hyran nästan inget och ett annat år blir det en kraftig ökning. Därför gjorde vi en uppgörelse med tvåårsavtal. Det är även bra för hushållen att se hur deras kostnadsutveckling ser ut, berättar Peråke Janén, vd för Vidingehem.

Finns det några nackdelar?

– Nackdelen kan möjligen vara att kostnadsutvecklingen blir större än vad man förutspått. Men under rådande omständigheter ser vi inte det. Vi har en stabil kostnadsutveckling och relativt stabilt ränteläge. Men det är klart, det är alltid en spekulation, säger Peråke Janén.

I Växjö strandade förhandlingen med Växjöbostäder och det var Hyresmarknadskommittén som beslutade om ett avtal på två år. Det innebär att Carina Bergenstam, som bor på Teleborg, redan vet att höjningen blir 0,7 procent från årsskiftet.

Annons

– Det känns skönt att veta vad höjningen blir. Men sedan går den upp ännu mer för de ska ju börja ta 150 kronor i månaden för parkeringen som tidigare varit gratis. Det ser jag som en extra hyreshöjning. Och sedan ska vi få lås på ytterdörren till trapphuset och det innebär också en hyreshöjning, säger Carina Bergenstam.

Hon är pensionär och berättar att nästan halva hennes disponibla inkomst går till att betala hyran för sin tvårummare.

– Är det rimligt? Varenda liten förbättring som görs så blir det hyreshöjning. Det är nästan skandal att man inte ens kan få ett lås på ytterdörren utan att hyran höjs. Jag önskar att jag kunde byta boendeform men det kan jag inte, säger Carina Bergenstam.

Hyreshöjningarna för Heimstaden, Fastighetsägarna Syd och Victoria Park berör enbart Växjö.

Tabellen visar nästa års färdiga hyreshöjningar i Kronoberg. *Från 1 april, motsvarar 0,67 procent på ett helt år.

Fakta: Så förhandlas din hyra

Hyresförhandlingarna startar på hösten och börjar vanligtvis med att hyresvärdarna lämnar sina krav på hyreshöjningar. Hyresgästföreningen lämnar motbud och sedan förhandlas en hyresnivå fram.

Målsättningen är att förhandlingarna ska vara klara så att de förhandlade hyrorna kan börja gälla vid årsskiftet. Kan inte parterna enas så sker en så kallad strandning. För de kommunala bolagen blir det i så fall Hyresmarknadskommittén som avgör hyran. Är det en privat hyresvärd kan hyran prövas av hyresnämnden.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.