Annons

Hyran höjs med upp till 45 procent när Gryta rustas

Västerås Hyresgästerna får två olika nivåer att välja mellan när Mimer storrustar stadsdelen södra Gryta i Västerås. För en trea på 79 kvadratmeter höjs hyran trappstegvis med nästan 3 000 kronor enligt det dyrare alternativet.
Foto: Monika Steczkó
Drevjaktsvägen på södra Gryta ingår i etapp ett av Mimers planerade renoveringar.

Hem & Hyra träffade i maj hyresgäster på södra Gryta som var oroliga inför den stora rot-renoveringen som ska genomföras i bostadsområdet  med 541 lägenheter.

En vanlig fundering var om man skulle få råd att bo kvar beroende på hur höga hyreshöjningar det kunde bli tal om.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi är fortfarande många som är missnöjda. En del grannar har redan flyttat härifrån, säger Dominika Kaczor nu när de nya hyrorna för första etappen av projektet är förhandlade och klara.

– Det blir en väldigt jobbig process när man ska flytta ut under tiden som arbetet pågår och sedan in igen. Och så höjs hyran rejält. För min del handlar det om cirka 3 000 kronor i månaden när höjningen slår fullt ut om jag bor kvar i min trea.

Hyresgästföreningens utgångspunkt inför förhandlingarna med Mimer var att det skulle finnas olika nivåer av renovering att välja mellan för hyresgästerna. Och så blev det.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

För det mer påkostade alternativet med nya ytskikt även i vardagsrum och sovrum hamnar normhyran – alltså den årliga kvadratmeterhyran – på 1 410 kronor för lägenheter i bottenvåningen med tillgång till trädgård och 1 338 kronor för övre planet.

Den som väljer det enklare alternativet får en ny normhyra på 1 310 respektive 1 288 kronor.

Annons

För en trea på 79 kvadratmeter med en hyra på 6 307 kronor i dag blir den nya hyran 9 197 kronor med det påkostade alternativet och 8 545 kronor med den billigare varianten.

Läs ocksåGörans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenhetenBilden visar det nedfallna innertaket.

Hyreshöjningarna hamnar i spannet  32-45 procent. Den nya hyran införs trappstegsvis under fem år för dyrare alternativet och tre år för billigare varianten.

– Jag har inte bestämt vilket alternativ jag ska välja. Det beror på vad som ingår i de olika paketen, säger Dominika Kaczor.

Hon har ännu inte fått veta när det är dags att flytta ut till en av de cirka 50 evakueringslägenheterna som förberetts inom området för att lämna plats åt byggnadsarbetarna.

– Det är sagt att vi ska få besked vid ett bostadsmöte i oktober.

Johan Kretz, Hyresgästföreningens förhandlare, tycker att det är en helt okej uppgörelse som träffats med Mimer med tanke på hur omfattande renovering det handlar om och med tanke på att det i grunden är ett bra bostadsområde med lite radhuskaraktär.

Annons

Men han har stor respekt för de hyresgäster som tycker att den nya hyran blir för hög.

– Beroende på vilket ekonomiskt utrymme man har kan det naturligtvis bli tufft.

Första etappen av rusten omfattar 146 lägenheter. För de andra två etapperna finns det ännu ingen överenskommelse om nya hyror.

– Med vissa små skillnader handlar det om likartade hus. Så det är ofrånkomligt att det blir snarlika uppgörelser. Dock kanske med små differenser, säger Johan Kretz.

Fakta: Rust Gryta

Yttre miljön: Upprustning lekplatser och övriga gemensamma utrymmen.

Alla lägenheter: Stammar, el, ventilation. Renovering av kök och badrum. Nya fönster och dörrar.

Påkostade alternativet: Nya ytskikt i vardagsrum och sovrum med mera.

Läs också Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.