HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyran höjs på Tjörn efter nyår

Tjörn 550 hyresgäster på Tjörn får höjd hyra från och med januari. Det står klart sedan Hyresgästföreningen träffat regionens första avtal med Tjörns Bostads AB.

Inför 2013 års hyresförhandlingar hade det kommunägda bolaget yrkat på att få höja hyrorna med 3,6 procent. Nu står det klart att höjningen blir 2,7 procent från och med 1 januari nästa år.

För en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden betyder det att månadskostnaden ökar med 135 kronor. Avtalet berör 550 hushåll, och är det första som hittills har landats i Göteborgsregionen.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

En del av höjningen beror på att Tjörns kommun höjer den obligatoriska avgiften för att gå i borgen för bostadsbolagets lån, den så kallade borgensavgiften.

Hyresgästerna får också betala för att Tjörns Bostads ersatt tidigare parabolanläggningar med fiberkabel. Samtliga hushåll kan numera själva välja leverantör av tv, telefoni och bredband i ett öppet nät. Standardhöjningen resulterar i ytterligare 17 kronor på hyresavin varje månad.

Annons

Men den huvudsakliga anledningen till hyreshöjningen är att hanteringen av vatten, avlopp och sopor är dyr. Det gäller även uppvärmning.Vd Berndt Grönlund är också mån om att kunna behålla den underhållstakt som bolaget sedan några år lyckats uppnå.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

– Vi hade helt klart ett eftersatt underhåll och nu har vi betat av. Nu kan vi gå igenom alla lägenheter var trettonde år i stället för var tjugonde, och det är ju väldigt värdefullt. Det ger mer trivsel hos hyresgästerna än att vi inte höjer hyran, resonerar han.

Hyresgästföreningens förhandlare Eva Elvelin tycker att man nått en hållbar kompromiss med Tjörns Bostads.

– Jag tror inte att vi skulle ha kommit längre ner, för de behöver pengarna, säger hon.

Annons
Läs ocksåAvbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Här kan du läsa mer om andra hyreshöjningar som är klara i Västra Götaland för 2013.

Här hittar du kraven från länets hyresvärdar inför förhandlingarna.

Läs också Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.