Annons

Hyran sänks för 568 pensionärer

Stockholm Mellan 444 och 697 kronor. Så mycket sänker Micasa hyran för 568 hyresgäster i trygghetsboenden. Skälet till sänkningen är att de äldre i framtiden får dela sina sällskapsrum med andra pensionärer.

I dag är sällskapsrummen på flera av Micasas trygghetsboende bara öppet för de som bor där. Men i höst ska de gemensamma utrymmena med matsal, kök och ibland bibliotek, bli aktivitetscenter där alla över 65 år är välkomna dagtid. Hyresgästerna på trygghetsboendena får ha tillgång till lokalerna själva efter 17:00.

Birgitta Forsberg som bor med sin man på Micasas trygghetsboende på Starbovägen i Vällingby är positiv till förändringen.
– Det är bra om man kan få se lite andra människor, idag är det bara gamlingar över 75 år men nu ska även de som är 65 år komma hit. Sedan ska det bli mer aktiviteter verkar det som, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att hyran för tvåan sänks från 7 900 kronor till cirka 7 200 kronor från och med första oktober är inte heller helt fel.
– Nej det är ju inte så dumt, säger hon.

Annons

Linus Pettersson, förhandlare på Hyresgästföreningen, säger att hyresgästerna överlag är positiva till förändringen, men att vissa är negativa.
– Vissa kanske har valt trygghetsboendet för att få ha tillgång till sällskapsrum med övriga hyresgäster och nu får de dela med andra. Det finns en viss oro över hur många som kommer och vilka det är, säger han.

Hur det påverkar de befintliga hyresgästerna är svårt att säga och avgörs av hur många som kommer att besöka aktivitetscentren.

Läs ocksåKupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent

Linus Pettersson menar att förändringen innebär ett lägre bruksvärde och har förhandlat bort det tillägg som hyresgästerna betalat fram till nu för sällskapsrummen, mellan 444 och 697 kronor i månaden.
– Det blir en hyressänkning med mellan 4 till 10 procent, säger han.

Annons

Samtidigt försvinner tjänsten ”Micasavärden”, som har varit en person som anordnat aktiviteter, och ersätts med en likvärdig tjänst genom staden.

Läs också Tidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan” Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.