HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrde ut lägenhet som hotellrum – flyttade till Västindien

Stockholm Mannen fick socialbidrag till hyran men bodde inte i lägenheten i centrala Stockholm. Istället flyttade han till en ö i Västindien och tjänade pengar på sin lägenhet som hotellrum.

Att det gått till på ovan beskrivna sätt erkänner mannen i stort sett. Det som hyresgästen och värden Stockholmshem inte alls ger samma bild av är hur många gånger han hyrt ut olovligt. Mannen själv, hans mor, far, exfru och bonusson – samtliga vittnen i hovrätten i ärendet – har sin överensstämmande version av vad som hände under sommaren 2015.

Ja, mannen bodde på den karibiska ö som gav citruslikören Curacao sitt namn under perioden juni till november. Och ja, hans exfru lade upp hans lägenhet på rumsuthyrarsajten Wimdu. Och jo, den hyrdes ut några enstaka gånger. Men det var enligt mannen ett rent misstag då han inte kände till andrahandshyresreglerna och därför slutade han med det.

Läs ocksåHyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsothäxsot

Värden Stockholmshem har en betydligt mer omfattande version av samma historia med besvärande detaljer för hyresgästen. Inte minst genom att tre av mannens grannar träder fram och vittnar om mängder av sällskap som kommit och gått upp till mannens lägenhet under sommaren. Ibland par, ibland barnfamiljer och ofta med det gemensamt att de drar på stora väskor som om de vore på semester. Så som man ofta gör när man hyr via Wimdu och andra liknande sajter.

Den äldre kvinnan som bor mitt emot mannen berättade hur det började med att mannen installerade ett kodlås på dörren strax efter att han flyttat in. Det ska ha underlättat för uthyrningsproceduren. Enligt mannen själv satte han dit det för han gillar elektroniska saker. Men grannen är säker på att hon inte misstar sig på att lägenheten hyrdes ut – ofta. Fastighetens dåliga hiss som bara de boende kan hantera så att det inte bullrar gjorde just det, bullrade alldeles förskräckligt varje gång en ny gäst kom på besök.

– Det blev så turbulent. Det var jättestressat på tredje våningen. De kom med pang och bom. Vårt hem är vår trygghet. Det här har drabbat oss hårt, du kanske inte förstår det, sade hon i hovrätten.

Läs ocksåAngelica i Uppsala får hyran sänkt med över 1 500 kronor

Mannen vädjade i övrigt till hovrätten att ändå få behålla lägenheten. Han blev felopererad på ön och var sjuk i Västindien vilket var anledningen att han inte kom hem tidigare. Han är sjuk även nu och får behandling och han har barn att ta hand om som kommer lida om han vräks.

Beslut meddelas tio februari.

Läs också Hyresgäster jublar efter ny dom – värdar varnar för färre lägenheter Hyresgäster får rätt till kraftiga hyressänkningar i historisk dom Värdens anklagelse: Hyresgäst drev hotell i lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.