Annons

Hyresavtal klart med Österlenhem

Tomelilla Som sista kommunala bolag i södra Skåne har Österlenhem kommit överens med Hyresgästföreningen om hyrorna för 2014. Varmhyran höjs med 22 kronor per kvadratmeter och år från april.

Omräknat i procent innebär det en hyreshöjning på cirka 2,2 procent. Samtidigt höjs kallhyrorna med 18 kronor per kvadratmeter och år. Avtalet innebär att månadshyran för en normalstor lägenhet på 70 kvadrat där värmen ingår höjs med 128 kronor i månaden.

Inför årets förhandling hade Österlenhem begärt att få höja varmhyran med 30 kronor per kvadratmeter och år från första februari. Sten Svensson på Hyresgästföreningen som skött förhandlingen är nöjd med utfallet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tycker höjningen är rimlig om man ser till det stora underhållsbehov som finns. Vi har samtidigt lyckats pressa ner kravet från fastighetsägaren med närmare en tredjedel, säger han.

Annons

Under förra året satsade Österlenhem drygt 10 miljoner kronor på underhåll och renovering. I år har 8 miljoner budgeterats för inre och yttre underhållsarbeten.

Uppgörelsen innebär att Hyresgästföreningens hyresförhandlingar med de kommunala bolagen i södra Skåne är avslutade. Snitthöjningen för de 11 allmännyttorna blev 1,85 procent.

Annons
Läs ocksåLediga lägenheter i lyxigt golfboendeKjell Guldbrand står lutad mot ett räcke. I bakgrunden syns golfbanan.

De privata fastighetsägarna i Tomelilla som företräds av Fastighetsägarna Syd har tidigare i år begärt en höjning av hyran med 2,7 procent från första januari 2014.

Bolag Hyreshöjning 2014
Burlövsbostäder 1,50%
LKF 1,10%
MKB 1,40%
Simrishamnsbostäder 2,30%
Sjöbohem 1,80%
Skurupshem 2,50%
Svedalahem 2,05%
Trelleborgshem 1,95%
Vellingebostäder 1,95%
Ystadbostäder 2,05%
Österlenhem 1,80%

Läs också Trots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggt Lyxigt golfboende står outhyrt i Lindesberg Lättare få lägenhet med försörjningsstöd Så mycket höjer Österlenhem hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.