Annons

Hyresförhandlingar för 2018 har startat

Kalmar Nu har förhandlingarna om nästa års hyror dragit igång på allvar. Fastighetsägarna vill ha hyreshöjningar på uppåt 3,5 procent men Hyresgästföreningen tycker att hyresjusteringar bör vara återhållsamma, bland annat på grund av fortsatt låga räntor.

150 000 hyresgäster i landet, drygt 10 procent, har redan fått sin nya hyra klar för 2018 då många fleråriga avtal slöts förra året. För de avtalen är den genomsnittliga hyreshöjningen 0,69 procent. En rimlig hyresutveckling, enligt Hyresgästföreningen. Dessutom finns det redan avtal klara med privata fastighetsägare för 2018 under 1 procent.

Inför förhandlingarna för resterande pekar Hyresgästföreningen på att fastighetsägarnas vinster fortsätter att öka, att räntorna är låga och att bolagen inte har några problem att hyra ut sina lägenheter. Bostadsbrist råder i nästan hela landet, påpekar Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresjusteringar nästa år bör vara återhållsamma, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Annons

”Fastighetsägarna vill i sina hyreskrav för 2018 gärna koppla hyresutvecklingen till den samhällsekonomiska utvecklingen. Det skulle ju kunna vara logiskt mot bakgrund av att inflationen nu är på väg uppåt. Men då glömmer de att hyrorna stigit väsentligt mer än inflationen de senaste åren”, säger Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

En av motparterna, Fastighetsägarna, tycker att den allmänna hyresnivån bör höjas med 2,5 till 3,5 procent nästa år. I motsats till Hyresgästföreningen menar organisationen att de reala hyresnivåerna sjunkit under de senaste två åren, på grund av inflationen.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

”Den negativa hyresutvecklingen är ett stort problem för dem som äger hyresrätter långsiktigt” skriver Fastighetsägarna på sin hemsida.

Annons

Hyresgästföreningen region Sydost omfattar 51 kommuner i sex län – Östergötland, Gotland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg och Blekinge.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.