HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst anmäler Sala kommun för lagbrott

Sala Sala kommun har inte fastställt något ägardirektiv för Salabostäder. Nu förbereder Hyresgästföreningens Lars Öberg en anmälan. "Bristen på styrning har fått allvarliga konsekvenser", säger han.
Lars Öberg har skrivit ett medborgarförslag om att minst en styrelseledamot i kommunala Salabostäder själv ska bo i hyresrätt.

Hyresgästföreningen Sala-Heby är kritisk till hur det kommunägda bostadsbolaget Salabostäder sköts.

– Vårt uppdrag är att jobba för att det ska finnas ett prisvärt, tryggt och trivsamt boende. Salabostäder uppfyller i dag inte de kraven, säger Lars Öberg, ordförande i förhandlingsdelegationen och medlem i det bostadspolitiska utskottet.

Läs ocksåSpelberoendet förstörde hans liv

Från Hyresgästföreningens sida har man länge önskat att Sala kommun skulle ta ett större ansvar för att rätta till problemen inom sitt bostadsbolag.

– Styrningen är väldigt dålig. Salabostäders ledning har fria tyglar, säger Lars Öberg.

Konsekvensen av det är bland annat, menar man i Hyresgästföreningen, att företaget valt renoveringsmetoder som lett till sådana hyreshöjningar att många tvingats lämna sina hem.

Läs ocksåSkuldsanering ökar i Jönköping och Kalmar

– Det är hemskt när människor som bott 30 år i samma lägenhet tvingas flytta för att hyran stigit med en tusenlapp.

Kommuner som väljer att driva verksamhet i bolagsform är enligt kommunallagen skyldig att ge direktiv om ändamålet med bolaget och tala om vad man vill som ägare.

De folkvalda politikerna i kommunfullmäktige ska också få ta ställning till alla beslut i bolagen som är extra viktiga eller av principiell karaktär.

Läs ocksåVd:n försökte dölja - "måste ha fått panik"

I fallet Salabostäder gällde det senaste ägardirektivet till och med 2016. När Hyresgästföreningen påpekat att det inte finns något aktuellt styrdokument har man fått svaret att direktivet från 2016 förlängts.

Men nu har Lars Öberg gått till botten med frågan och fått bekräftat att det inte skett någon förlängning. Sala kommun har inget ägardirektiv där man talar hur man ser på Salabostäder och hur man vill att företaget ska skötas.

I brist på styrning från ägaren är det fritt fram för företagsledningen att göra sina egna tolkningar, menar Hyresgästföreningen.

Lars Öberg ska nu göra en anmälan om lagbrott till förvaltningsdomstolen.

– Det är dags att den här frågan blir ordentligt uppmärksammad, säger han.

Läs också Det lönar sig att ta hjälp av Hyresgästföreningen Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.