Annons

Hyresgäst bodde i Ungern och fick svenskt bostadsbidrag – döms för bidragsbrott och krävs på halv miljon

Stockholm En hyresgäst bodde fem år i Ungern samtidigt som hon fick bostadsbidrag för sin hyresrätt i Stockholm. I lägenheten i Sverige bodde tre andra personer. I två domar avslöjas upplägget som slutar med att hyresgästen krävs på en halv miljon kronor och döms för bidragsbrott.
Foto: Försäkringskassan/Getty
Försäkringskassans utredning slutade med att en kvinna dömdes för bidragsbrott och krävs på över en halv miljon kronor.

Att vistas utomlands under lång tid och samtidigt få bidrag i Sverige kan slå tillbaka rejält. Det fick en hyresgäst i Stockholm känna av.

Hyresgästens dubbelliv avslöjas när Skatteverket informerar Försäkringskassan om att de fått signaler om att hyresgästen inte bor i Sverige och att de funderar på att registrera hyresgästen som utvandrad.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det blir startskottet till en utredning där Försäkringskassan konstaterar att hyresgästen mestadels bott i Ungern sedan 28 oktober 2013 och därför inte har rätt till förmåner i Sverige.
Det visar sig också att ett av kvinnans barn är född i Ungern och att ett annat barn har gått i skolan i landet.

Kontokortet avslöjar upplägget

Utredningen visar också att  pappan till hennes barn bor i Ungern och att hyresgästens kontokort har använts flitigt i landet under flera år. Kvinnan har inte heller deklarerat någon inkomst i Sverige under flera år.

Sammantaget menar Försäkringskassan att det visar att kvinnan inte längre bor i Sverige och därför inte har rätt till bidrag.

Läs ocksåBlåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt

För kvinnan blir det kännbart. Kvinnan krävs på stora summor pengar och döms för bidragsbrott.

Annons

Utbetalningar stoppas

Först stoppar Försäkringskassan utbetalningen av bostadsbidrag på 4 200 kronor i månaden i april 2018. Samtidigt kräver myndigheten tillbaka de 494 031 kronor i bland annat bostadsbidrag och barnbidrag som kvinnan fått genom åren.

Det slutar med att hyresgästen överklagar och kräver att fortsätta få bostadsbidrag. Men Försäkringskassan står fast vid sitt beslut. Ärendet hamnar i Förvaltningsrätten men även denna instans går på myndighetens linje.

Läs ocksåHyresgäst blåste Försäkringskassan 61 gånger – så avslöjades bostadsfusket

När kvinnan vägrar att betala tillbaka 494 031 kronor till Försäkringskassan tar myndigheten hjälp av Kronofogden. Men hyresgästen vägrar återigen att betala och bestrider Kronofogdens krav. Det slutar med att Försäkringskassan får ta hjälp av tingsrätten.

Kräver tillbaka över en halv miljon

Men det ska visa sig bli en segdragen process. Det dröjer totalt fem år efter att de felaktiga bidragsutbetalningarna stoppas till att Södertörns tingsrätt nyligen slår fast att kvinnan ska betala tillbaka 494 031 kronor plus ränta. Hyresgästen ska även ersätta Försäkringskassans rättegångskostnader på 13 180 kronor.

Enligt tingsrättshandlingarna hävdar kvinnan att hon visst har bott i Sverige under de aktuella åren och därför har rätt till bidragspengarna.

Hon menar också att hon är särbo med sin man som bor i Ungern. Hyresgästen förklarar att anledningen till att hennes kontokort har använts i Ungern under lång tid beror på att hon lånat ut sitt kontokort till sin man och sin farmor.

Annons

Men varken Försäkringskassan eller tingsrätten tror på hyresgästens förklaringar.

I en tingsrättsdom slås fast att kvinnan inte har rätt till de bostads- och barnbidrag som hon fått under flera år.

Enligt handlingarna kan hon tänka sig att betala tillbaka 12 900 till Försäkringskassan. Det är summan som hon döms för att ha lurat till sig av Försäkringskassan, enligt en annan dom från tingsrätten 2022 då hon dömdes för fyra fall av bidragsbrott. Det målet slutar med en villkorlig dom och dagsböter.

Tre personer bor i kvinnans lägenhet

I tingsrättsdomen från 2022 slår domstolen också fast att kvinnan inte har bott i Sverige under 2013 – 2018 och därför inte har rätt till bidrag.

Tingsrätten slår också fast att hyresgästens pappa, dennes fru och en annan person har varit skrivna i hyresrätten i Hägersten. Alltså samma lägenhet som hyresgästen hävdar att hon bott i med sina barn.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.