HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Göteborg En kvinna betalade nära 7 000 kronor i månaden för en andrahandstvå i Gårdsten. För mycket, enligt hyresnämnden.

Det var för snart två år sedan som en kvinna hyrde en möblerad två på 42 kvadratmeter i Gårdsten. Lägenheten hyrdes i andrahand, och för bostaden betalade kvinnan 6 970 kronor i månaden.

Nu står det klart att den hyran var oskälig. Efter att kvinnan flyttat ut från lägenheten har hon nämligen vänt sig till hyresnämnden, och där yrkat på att få tillbaka den ”överhyra” hon betalat in.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Den vanliga hyran för lägenheten låg vid tillfället på 3 950 kronor i månaden – alltså runt 3 000 kronor lägre än vad andrahandshyresgästen fick betala. Med ett påslag på 10 procent för möblering vore en rimlig hyra drygt 4 300 kronor, enligt hyresnämnden.

Nämnden i Göteborg beslöt alltså att kvinnan skulle få tillbaka ungefär 2 600 kronor för varje månad hon bott i lägenheten – totalt nära 16 600 kronor – av förstahandshyresgästen.

Annons

Kvinnan hävdade också att hon betalat in nära 22 000 kronor i deposition i samband med att hon hyrde lägenheten i andrahand – pengar hon påstår att hon  aldrig fått tillbaka. I den frågan kan dock hyresnämnden inte göra någonting.

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

Uppstår det en konflikt om en deposition får man istället vända sig till kronofogden, och i slutändan är det tingsrätten som avgör.

Förstahandshyresgästen har överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Hon hävdar att hon är oskyldig och att det istället var hennes ex-pojkvän som hyrde ut lägenheten utan hennes vetskap. I hovrätten väntas dock inget beslut förrän efter sommaren.

UPPDATERING:

Annons
Läs ocksåOckupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.

Förstahandshyresgästen har senare fällts en gång till i hyresnämnden för att ha hyrt ut sin lägenhet till överhyra. Däremot ansåg Svea hovrätt att det var fel av hyresnämnden att inte höra kvinnans ex-pojkvän. Därför har det första beslutet nu ogiltigförklats och ärendet har återförvisats till hyresnämnden.

LÄS MER:
Hyrde ut i andra hand – för dubbla hyran

Läs också Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.