Annons

Hyresgäst fick ståldörr över sig – skadades svårt

Södertälje Ett djupt köttsår i låret. Det blev följden av att Elina Rofors fick en ståldörr över sig när hon gick in ett förråd i källaren. Hård kritik riktas mot hyresvärden Telge Bostäder.
Foto: Kenneth Samuelsson
Elina Rofors, 20 år, framför dörren till rummet där hon fick en ståldörr över sig.

Ärret syns tydligt på låret och Elina Rofors  säger att natten har varit jobbig.

– Jag hade svårt att sova i natt, det känns som jag blev bränd av en brännmanet på låret, det bränns och sticks efter olyckan.  Sedan har jag ingen känsel i området runt såret, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det var i februari som hon gick ner i skafferiet i källaren för att hämta ägg. Hon tyckte att hon hörde något i rummet bredvid och öppnade den uppbrutna dörren och letade efter ljusknappen.

– Jag såg ingenting utan fick bara en smäll och flög in i väggen. När jag vaknade upp hade jag ett jack i benet och det blödde, säger hon.

Hon åkte till läkaren som sydde ihop henne med 26 stygn, 13 på insidan och lika många på utsidan.  Därefter har hon haft värk nästan varje dag.

Läs ocksåOväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Elinas mamma Pernilla Rofors menar att olyckan skulle kunnat undvikas om Telge Bostäder varit snabbare.

– Jag ringde dem och sade att dörren till förrådet där ståldörren stod lutad mot väggen, var uppbruten och att de måste komma och laga den, men det gjorde de inte. Tänk om ett litet barn gått in och fått den tunga dörren över sig, säger hon.

Elina Rofors är besviken på att Telge Bostäder inte ville betala de 14 400 kronor i sveda och värk som hon begärde med hjälp av Hyresgästföreningens jurist, Mikael Areskog.

Annons
Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

– Jag fick 3 500 kronor. Det är ingenting för det här, säger hon.

Mikael Areskog är kritisk till hur Telge Bostäder hanterat situationen.

– Att inte agera trots att det fått flera telefonsamtal och sedan inte ens ringa och fråga hur hon mår, det är allvarligt och oförsvarligt av ett sådant stort bolag, säger han.

Telge Bostäders försäkringsbolag, Crawford, skriver i ett brev till Elina Rofors: ”Vår bedömning är att Telge Bostäder AB inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att tillse att dörren till källarutrymmet var låst så att det inte gick att gå in där.”

Joakim Ströberg, marknadschef på Telge Bostäder, hur ser du på ert ansvar för olyckan?

– Det är en olycklig situation, den aktuella dörren där ståldörren stod har brutits upp vid flera tillfällen och vi har lagat den och sedan har den brutits upp igen och olyckan inträffat. Självklart är det vårt ansvar för att det inte händer olyckor i våra fastigheter, men vi har ingen möjlighet att vara ständigt närvarande vid dörren och vakta så att den inte bryts upp igen.

Men hyresgästen säger att hon ringde till er och felanmälde dörren i januari, en månad innan olyckan inträffade den 11 februari, men att ni inte lagat dörren. Varför lagade ni inte dörren?

Annons

– Enligt mina uppgifter lagade vi dörren den 3 februari, sedan har den brutits upp igen.

Efter olyckan har ingen från Telge Bostäder ringt upp Elina Rofors och frågat hur hon mår, varför har ni inte hört av er?

– Det är olyckligt och det borde vi ha gjort. Jag vet inte om vi har dokumenterade rutiner att vi ska göra det men vi brukar göra det när något händer. Vi får se över våra rutiner så att det inte händer igen.

Hon har begärt 14 400 kronor i ersättning för sveda och värk, men ni sade nej och det slutade med att hon fick 3 500 kronor. Är det en rimlig summa för den skadan ?

– Jag har ingen åsikt om det och kan inte avgöra om det är rimligt. Det är vårt försäkringsbolag som gör den bedömningen och vi får förlita oss på att de gör en korrekt bedömning.

Läs också Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.