HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst hade tre hem – överklagar misstänkt svartuthyrning

Göteborg En villa på fashionabel adress ett förstahandskontrakt var inte tillräckligt för den 53-åriga kvinnan. Trots beslut från hyresnämnden överklagar hon nu till hovrätten – och fortsätter hävda att hon aldrig hyrt ut sitt tredje boende svart.
Fasadskylt Hyres- och arrendenämnden i Göteborg
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Flera vittnen och ett kontrakt som visar att kvinnan låtit en "inneboende" betala hela hyran är bara några av de bevis som hyresnämnden i Göteborg anser bevisar att lägenheten hyrts ut svart.

Den hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan fastighetsägarens godkännande kan direkt bli av med sitt förstahandskontrakt. När fastighetsägaren insåg att den 53-åriga kvinnan under flera år hyrt ut svart ville de därför säga upp hennes kontrakt på en central trea nära Avenyn. Men det gick kvinnan inte med på, trots att hon både hade villa och ett annat förstahandskontrakt.

Nu har hyresnämnden i Göteborg kommit fram till att fastighetsägaren hade rätt och att 53-åringen ska förlora sitt förstahandskontrakt nära Avenyn. Detta för att hon under flera år hyrt ut lägenheten utan lov. Hyresnämnden skriver att hyresgästen: ”härigenom åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte bör förlängas.”

Annons
Läs ocksåAnklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt
Motbevisade sig själv

Fastighetsägaren har flera bevis om svartuthyrningen som hyresnämnden tagit ställning till. Bland annat att 53-åringen aldrig varit på plats då grannar och störningsjour knackat på dörren. Kvinnan hävdar att hon haft en inneboende som bytt ut låsen, men har inte gjort några ansträngningar för att ta tillbaka sin lägenhet  detta skedde först då fastighetsägaren sagt upp hennes kontrakt. Kvinnan har också varit folkbokförd på andra adresser i flera års tid. Ett av de starkaste bevisen för att lägenheten hyrts ut svart har hon dock själv lämnat in till hyresnämnden: ett påstått ”inneboendekontrakt” som visar att den inneboende har fått betala över 10 000 kronor i månaden för lägenheten. Det motsvarar hela hyran och inte vad en inneboende hade betalat. Hyresnämnden slår också fast att kvinnan ”ändrat sina uppgifter efter hand” och hyrt ut lägenheten svart i samma stund som hon fick förstahandskontraktet. 

Trots ett tydligt beslut från hyresnämnden har hon nu överklagat ärendet till Svea hovrätt. Hovrätten överväger att ta upp ärendet utan förhandling och inväntar nu skrivelser från kvinnan och fastighetsägaren. 

Annons
Läs också Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp" Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Skånepolis inför rätta för adressfusk – hyresvärden misstänkte svartuthyrning i Stockholms innerstad Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.