HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst inhyste flyktingar – nära förlora sitt hyreskontrakt

Malmö Hyresgästen lät nyanlända flyktingar bo tillfälligt i hans lägenhet i Malmö. Hyresvärden menade att det handlade om otillåten andrahandsuthyrning och ville slänga ut honom. Men det gillades inte av hyresnämnden. Nu får hyresgästen bo kvar.
Hyresgästen hämtade nyanlända på Malmö C och lät dem bo tillfälligt hos honom. Hyresvärden menade att det handlade om otillåten andrahandsuthyrning och sade upp honom.
Foto: News Oresund - Johan Wessman

Under den stora flyktingvågen hösten 2015 hämtade hyresgästen en nyanländ flykting på Centralstationen i Malmö. Flyktingen fick följa med hyresgästen hem och bo tillfälligt i hans tvårummare i centrala Malmö. Även andra personer fick bo tillfälligt i lägenheten. Det tillsammans med att hyresgästen under ett par år varit folkbokförd på en annan adress i Malmö gjorde att hyresvärden sade upp honom. Hyresvärden menade att det handlade om otillåten andrahandsuthyrning. Men hyresgästen höll inte med. Han vägrade att flytta från lägenheten där han nu bor tillsammans med sin son, och där han dessutom numera är folkbokförd, och fallet fick avgöras i hyresnämnden.

Nämnden gav hyresgästen rätt – han får bo kvar. Den enda bevisning som hyresvärden kunde visa upp i nämnden var en bild på brevinkastet som visar flera olika namn. Det framgår inte när bilden är tagen och hyresnämnden menar att det omöjligt kan bevisa någon otillåten andrahandsuthyrning. Tvärtom menar hyresnämnden att det helt saknas bevis för att det över huvud taget bor någon annan i lägenheten än hyresgästen och hans son.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Att ha inneboende är dessutom fullt tillåtet. Att hyresgästen under en period varit folkbokförd på en annan adress beror på familjesituationen, konstaterar hyresnämnden i sitt beslut. Hyresgästen är åter folkbokförd i den aktuella lägenheten och det finns inget som talar mot att det inte stämmer att han bor där. Hyresnämnden menar också att det inte går att ifrågasätta uppgifterna om att nyanlända personer fått bo hos hyresgästen tillfälligt, som just inneboende.

 

Annons
Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.