Annons

Hyresgäst utestängd från lägenhet – ökänd fastighetsägare polisanmäld

Malmö Kvinnan var några dagar sen med att betala hyran. Då bytte värden lås i hennes dörr. “Hon har bott i en bil de senaste dagarna”, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen och kvinnans ombud.
Foto: Anders Paulsson

I början av november märkte kvinnan som bor i lägenheten att hon inte längre kunde komma in i sitt hem. Nyckeln passade inte i låset. Hon var vid tillfället några få dagar sen med att betala hyran. Men istället för att som vanligtvis sker i sådana här situationer, att först varna, sedan säga upp kontrakt och till sist gå vidare till domstol, så hade hyresvärden bytt lås direkt.

Nu är ingreppet polisanmält och Hyresgästföreningen har begärt akut hjälp från kronofogden med att ta tillbaka lägenheten, via en så kallad särskild handräckning.

–  Vi vill att kronofogden förelägger värden att återställa hyresgästens besittning av lägenheten, säger Josephine Stensson, jurist på föreningen och kvinnans ombud.

Ett ökänt slumhus i Malmö

Huset i centrala Malmö där hyresrätten ligger ägs av Frank Dovic, genom bolaget Frank & Robert fastighet AB, som Hem & Hyra har granskat i en rad artiklar. Ägaren har under lång tid varit utsatt för kritik för sitt sätt att sköta det förslummade hyreshuset, både från boende och en rad myndigheter. Det handlar om bristande underhåll och höga hyror men även om renhållning och trygghetsfrågor. Hyresgästföreningen har tidigare försökt få huset tvångsförvaltat.

Frank Dovics hus på bergsgatan Malmö

Polisen bekräftar nu att det har kommit in en polisanmälan från en boende i hyreshuset på adressen efter låsbytet. Den är rubricerad som egenmäktigt förfarande, vilket enkelt förklarat är när någon hindrar en rättmätig ägare eller brukare från att använda en egendom.

Målsägande uppger att ett fastighetsbolag har bytt lås och förhindrat henne från att beträda bostaden, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Fastighetsbolaget i sig står uppsatt som misstänkt i polisens brottsanmälan.

Domstolen skulle avgöra tvist

I bakgrunden till låsbytet ligger en tvist om hyror samt en tidigare uppsägning. I veckan skulle detta avhandlas i hyresnämnden i Malmö men allt fick ställas in eftersom hyresgästen inte längre har tillgång till lägenheten som det rör. Ägaren Frank Dovic var inte på plats men representerades i domstolen av ombudet Niklas Ernulf som lyfte frågan om låsbytet.

Det finns ju en märklig omständighet som vi inte kan lämna utanför detta, inledde advokaten.

Den nya vändningen i frågan, låsbytet, satte stopp för sammanträdet i nämnden. Från ägarens håll är inställningen att det inte längre finns något hyresförhållande att diskutera. Hyresgästföreningen håller inte med.

Frank och Robert har bytt lås men det finns inget som säger att hyresförhållandet skulle ha upphört. Nu har ju detta gått vidare till kronofogden, sade Josephine Stensson i hyresnämnden.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson

Hon berättade vidare hur situationen hade utvecklat sig för hyresgästen, som idag har betalat den försenade hyran. 

Hon har bott i en bil de senaste dagarna, sade Josephine Stensson.

Kvinnan, hyresgästen, har själv inte velat kommentera vad som hänt. Hem & Hyra har även sökt fastighetsägaren Frank Dovic för en intervju men utan resultat. Han har dock tidigare berättat utförligt om den infekterade konflikten med myndigheterna, vissa av de boende och varför huset har förfallit.

– Jag köpte fastigheten för trettio år sedan. Då var den totalt förstörd och tom. Jag har renoverat i flera omgångar. Jag har bytt tak, renoverat fasad och lägenheter och allt. Men hyresgäster har ingen respekt. De kan bara sina rättigheter men inte sina skyldigheter. Det är myndigheterna som är skyldiga till allt detta för de gör alldeles för lite, sade han då till Hem & Hyra.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.