Annons

Marie Linder: ”Djupt omoraliskt att tjäna pengar på hemlösa”

Malmö Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, efterlyser en översyn av lagstiftningen efter Hem & Hyras avslöjande att privata företag tjänar pengar på att hyra ut lägenheter för dyra dygnstaxor till Malmö stad. Den näringspolitiska chefen på Fastighetsägarna Syd, Anna Wiking, välkomnar granskningen av lägenhetsaffärerna.
Foto: Gry Ellebjerg

När företag hyr ut lägenheter dyrt i andra hand till Malmö stad kringgår man systemet med förhandlade hyror. Det menar Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har avslöjat att Malmö stad hyr lägenheter till dyra dygnspriser för att lösa situationen för hemlösa. Det är meningen att det ska vara tillfälliga lösningar i akuta situationer men granskningen visar att det rör sig om betydligt längre perioder. Privata företag, mellanhänder, tjänar miljoner utan att ansvariga politiker känner till systemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marie Linder reagerar starkt när hon läser Hem & Hyras artiklar.

– Det värsta är att man medvetet tjänar pengar på de allra mest utsatta i samhället. Det är möjligt att det är lagligt men är det moraliskt? Det är skattebetalarnas pengar och de kan användas på bättre sätt, säger hon.

Malmö stad lade i fjor 161 miljoner kronor på att köpa hotell och liknande akutboende för hemlösa. I kategorin ingår även hyreslägenheter. Under förra året var Patrik Perssons företag APTS det mest anlitade i pengar sett. De hyr ut vanliga lägenheter och kommunen betalar upp till femdubblade månadshyror utan några hyresavtal. Det debiteras per dygn men kan pågå i veckor, månader eller år. Dygnstaxan börjar på 1 095 kronor och landar till slut på 1 795 enligt principen ju fler som bor i lägenheten, desto dyrare blir det.

Annons
Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

– Det här är lika cyniskt som när en privatperson hyr ut svart. Även om det är lagligt idag, vill vi ha en situation där detta är möjligt? Jag menar att det är något man borde se över. Man borde inte kunna göra den här typen av business på hemlösa. Det finns ingen annan som har råd att betala 45 000 kronor för en lägenhet, säger Marie Linder.

Hon menar att bostadsbristen är den stora boven. Det har inte byggts tillräckligt och bostäderna räcker helt enkelt inte till.

– Det är bra att kommunen har ambitionen att ordna bostäder åt hemlösa men det borde går att lösa på ett bättre sätt. Det rimliga vore att Malmö stad själv hyrde de här lägenheterna direkt, säger Marie Linder.

Läs också400 dagar i "tillfälligt boende"
Anna Wiking, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd.

Att mellanhänder kan tjäna miljoner på att hyra ut hyresrätter i andra hand till Malmö stad är en nyhet för Anna Wiking, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd.

Annons

– Jag har inte hört talas om det här tidigare. Det är mycket pengar i omlopp, särskilt med tanke på att det är skattemedel det handlar om. Däremot har vi medlemsföretag som hyr ut till Malmö stads egen lägenhetsenhet och det fungerar bra säger hon, efter att ha tagit del av Hem & Hyras avslöjande.

I det här fallet handlar det om mångdubblade andrahandshyror?

– Ja, jag har svårt att se att det finns någon annan som skulle vara beredd att betala det här hyresnivåerna. Det är bra att det kommer fram och att Malmö stad själv inser att det inte är en lösning på sikt. Jag förstår att det har fungerat som en akut lösning men när det dragit ut på tiden, vilket det uppenbarligen gjort, borde man ha förhandlat om hyrorna, säger Anna Wiking.

Läs också Efter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra Mellanhanden delar hyreshuset i två Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.