Annons

Hyresgästen kan vägra hyreshöjning

Nyheter ​Hyresgästföreningen förhandlar om hyran åt alla hyresgäster i bostadsbolag med så kallad förhandlingsordning. De tusentals som står utanför förhandlingssystemet får information om höjning direkt av värden. Men det är bara ett bud - du behöver inte acceptera höjningen!

​Har inte värden en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen är det upp till varje enskild hyresgäst att förhandla om sin hyra.

Annons
Därför behöver inte hyresgästen acceptera en höjning som inte känns rimlig. Men den informationen saknas ofta i utskicken från värden. Ibland skickas också nya inbetalningskort med som inkluderar höjningen.
– Då kan man få intrycket att det bara är att betala, men så är det absolut inte. Informationen är bara ett första steg i en förhandling med hyresgästen, säger Gunilla Boström, förhandlingsassistent på Hyresgästföreningen i Sundsvall, region Norrland.
Om hyresgästen fortsätter betala sin gamla hyra och inte skriver på några papper måste värden pröva den nya hyran i Hyresnämnden.
En del hyresgäster tror att de kan bli vräkta om de inte accepterar höjningen.
– Nej, så länge man betalar den gamla hyran kan man inte bli av med lägenheten, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund.
Har man betalat in det nya beloppet räknas det som ett godkännande och man har då slutit ett avtal med värden. Men ett sådant avtal är bara bindande i sex månader. Efter det har hyresgästen åter rätt att förhandla om hyran.
– Det här är viktigt att känna till och vill man som medlem ha hjälp med förhandlingen är man välkommen att höra av sig till oss, säger Gunilla Boström, förhandlarassistent i Sundsvall.
Hyresgästföreningen har inga exakta uppgifter på hur många det är som inte har förhandlingsordning, men det rör sig om minst 692 fastigheter i Åre, Östersund, Berg och Krokom. I Sundsvall och Timrå står minst 1 029 hyresfastigheter utanför förhandlingssystemet.
– Det rör sig alltså om många tusentals hyresgäster i Jämtland och Västernorrland, säger Gunilla Boström.
 
Ett exempel på informationsbrev från en privat värd där förhandlingsinformation saknas. Med brevet skickades också nya hyresavier: 

Annons
Fakta: Bor du utan förhandlingsordning – detta gäller

 
En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning. 
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.