HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster demonstrerade mot värdarnas rekordkrav

Göteborg ”Stoppa hyreschocken” var parollen när hyresgäster i Göteborg demonstrerade på lördagen. Protesten riktade sig mot de rekordhöga hyreskraven från bostadsbolag runtom i landet.
Både privata och kommunala bostadsbolag kräver att få höja hyrorna med upp till tio procent. Hyresgäster protesterade i centrala Göteborg på lördagen.
Både privata och kommunala bostadsbolag kräver att få höja hyrorna med upp till tio procent. Hyresgäster protesterade i centrala Göteborg på lördagen.

Vinden blåste iskall men Hyresgästföreningen bjöd på varmt kaffe, medan talare från olika partier och organisationer avlöste varandra på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg.

Manodchechr Adami.

Manodchechr Adami hade åkt från Rymdtorget i Bergsjön för att vara med.

– Vår ekonomi räcker inte för alla höjningar.

Manifestationen arrangerades av Bostadspolitiska gruppen i Hyresgästföreningen Norra Göteborg.

Adrian Madden är med i gruppen och var även en av talarna.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Adrian Madden från Bostadspolitiska gruppen Norra Göteborg talar på demonstration mot chockhöjda hyror.
Adrian Madden var en av talarna på manifestationen.

– Hyresvärdarnas krav är helt absurda. Vi är i ett läge när levnadsomkostnaderna rusar, folk förlorar jobbet och marginalerna krympt kraftigt för vanliga människor på bara några månader. Då riktar man de här kraven mot hyresgäster, den grupp som generellt sett har lägst inkomster i samhället, säger Adrian Madden till Hem & Hyra.

I stället för att höjas kraftigt så borde hyrorna frysas i det rådande världsläget, menar han.

Huvudmålet med manifestationen var att ge frågan uppmärksamhet och lyfta den i den offentliga debatten. Men det finns också ett annat syfte: organisering.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Vi vill aktivera hyresgäster. Vi hoppas att människor tar med sig det här in i sina grannskap, till sina LH (lokala hyresgästföreningar), och att fler och fler deltar i motståndet mot den här taktiken från värdarna, säger Adrian Madden.

Hyresgäster protesterar mot bostadsbolagens rekordhöga krav på hyreshöjningar.
Fartun och Iqra hade följt med mamma Fadumo Mududin till demonstrationen. De bor på Siirusgatan i Bergsjön. ”Sedan jag flyttade in har hyran gått upp från 4 500 kronor till 7 000 kronor och nu vill de höja ännu mer. Hur ska vi ha råd?” undrar Fadumo Muhudin, som arbetar som städare.

Privatvärdarnas branschorganisation säger att de egentligen skulle behöva höja hyran med 25 procent, men att de nöjer sig med 10 procent av hänsyn till hyresgästerna. Vad tänker du om det?

– Att de ska kunna fortsätta göra miljardvinster varje år är inte vårt ansvar. Det är ingen mänsklig rättighet. Vi fokuserar på människors rätt till ett hem och tak över huvudet. Bolagen klarar några snåla år, säger Adrian Madden.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Hanna Klang från Vänterpartiet var inne på samma spår.

– Bespara oss fastighetsägarnas gnäll och krokodiltårar. Fick någon av er lägre hyra under alla år när det gick så bra för dem så de kunde ta ut miljardvinster, frågade hon retoriskt och fick ett enstämmigt nej-rop från deltagarna.

Hanna Klang från Vänsterpartiet talar på Hyresgsätföreningens manifestation mot rkordhöga hyreskrav.
Hanna Klang.

LÄS MER: Över 120 yrkanden – så mycket vill värdarna höja din hyra

Läs också Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.