Annons

Hyresgäster drabbas extra hårt när gruvan sväljer Malmberget

Norrbotten Tusentals hyresgäster förlorar sina gamla hem när Malmberget utplånas och Kirunas stadskärna flyttas. ”Det är vi hyresgäster som är de stora förlorarna i det här. Man har varit urbota korkad som inte har köpt eller byggt eget", säger Thage Johansson, 82 år.

Igenbommade butikslokaler och ­affärer. Halvtomma gator med ett ­fåtal bilar i rörelse. De flesta husen står ­tomma. Efterlämnade gardiner och krukor är de få spår som finns kvar.

Det är den vita, knarriga snön, gatubelysningen och de få hem som människor fortfarande bor i, som lyser upp det som är kvar av samhället Malmberget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I takt med att gruvbolaget LKAB:s stängsel kommer närmre husen så brer den så kallade Kaptensgropen, som numera smält samman med Fabiangropen, ut sig. Tusentals människor befinner sig i olika skeden på grund av gruvans expandering. Många har flyttat, andra är på väg.

Thage Johansson, 82 år, är uppväxt i Malmberget. Han och frun Berith, 80, har varit trogna hyresgäster i hela sina gemensamma liv.

I år firar de 50 år i trean på Järnvägs­gatan. Som tack fick makarna en månadshyra av hyresvärden, Top Bostäder AB, som är Gällivares allmännytta. De bor i ett av husen som inom en snar framtid ska vara tomt på hyresgäster.

Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Makarna har dukat fram kaffe och kakor vid köksbordet i det ljusa, ombonade köket. De börjar berätta om Malmberget, och gruvan som ger och tar. En gång i tiden fanns det fyra biografer i stan. Nu finns det inte ens en affär för att köpa mjölk.
– Fruarna till de högre hönsen i gruvan, med fina pälsar, hade egna chaufförer. På den tiden var det bocka och niga som gällde, skrattar Berith.
– Nu är det kört. Fabianmalmen ­började bråka för många år sedan, ­säger Thage.

Porträtt på Thage och Berith Johansson i Malmberget.
Thage och Berith Johansson firar 50 år i deras trea på Järnvägsgatan i Malmberget. Snart måste även dem flytta.

När järnmalmen lastas ut ur gruvan ger marken vika underifrån. Gruvbolaget LKAB har ett komplext uppdrag och kan inte fortsätta gruvbrytningen om inte marken som påverkas ovanför töms på byggnader och människor.

Två orter blir en när Malmberget avvecklas och Gällivare därmed utvecklas. I Kiruna påverkar gruvbrytningen ungefär en tredjedel av stadskärnan och därför flyttas centrum tre kilometer österut. Allt inom rasriskområdet i Malmfälten ska bort, som innefattas av Gällivare, Malmberget och Kiruna. Och upp till 10 000 människor berörs.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Det statsägda gruvbolaget står för hela kalaset, som beräknas kosta omkring 17 miljarder kronor.

I bara Malmberget ska över tusen hyresrätter rivas eller flyttas. Idag står drygt hälften kvar. Hyresgäster blir hänvisade till de lägenheter som finns tillgängliga just när det är dags att flytta.

Och eftersom det inte finns tillräckligt med bostäder, då de flesta rivs i Malmberget, så tvingas många flytta till nyproducerade ersättningslägenheter i Gällivare. Som då har en dyrare hyra.

Annons

Berith fyller på de blommiga kaffekopparna och påminner om fikabrödet hon lagt fram på fatet. Om fem år ska det sista hyreshuset vara avvecklat. Och Thage och Berith, som många andra hyresgäster, vet inte riktigt när deras flyttkartonger ska stå redo. Eller vart det bär av när den dagen väl kommer.
– Vi måste ju flytta även fast vi inte vill. Det känns olustigt i vår ålder att behöva byta grannar och miljö, säger Thage.

Samhällsomvandlingen, som pågått i snart 40 år i Malmberget, river upp gamla rötter och minnen. Thage beskriver sig som en människa som värnar om dem som har det svårt i samhället. Och han har, förutom att ha skrivit mycket om sitt liv och situationen gällande samhällsomvandlingen, även varit aktiv inom Hyresgästföreningen i många år. Där har han framförallt kämpat för alla hyresgästers rätt i och med avvecklingen av samhället.
– Det är vi hyresgäster som är de stora förlorarna i det här. Man har varit urbota korkad som inte har köpt eller byggt eget, säger han.

Thage utanför garaget som LKAB också köpt upp av Top Bostäder. Det får de inte behålla trots att de inte ska flytta än. ”De tänker inte på den enskilda människan”, säger kvinnan som har garaget bredvid.

Den som äger en fastighet har rätt att få ersättning om den måste rivas av en myndighet, eller som i det här fallet, det statsägda gruvbolaget. Hyresgäster står helt utan sådana rättigheter. Men efter många förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och LKAB slöt man ett förmånligare avtal 2018, som byggde på LKAB:s tidigare ersättningsmodell.

Även hyresgäster som drabbas av samhällsomvandlingen ska få ersättning, oavsett hyresvärd. Sammantaget får hyresgäster en hyrestrappning i nyproducerade lägenheter, som innebär full hyra först år nio. En flyttersättning, och förtur i bostadskön. Bara de hyresgäster som har bott, och bor i riskområdet innan avtalet slöts 2018 får kompensation.

De får då välja mellan en flyttersättning på sex månadshyror, alternativt tre månadshyror och ombesörjd flytt av LKAB. Hyresnivån för 2019 blev 1 150 kronor per kvadratmeter och år.
– Avtalet är så förmånligt det kan bli. Och den hyresnivån i en nyproduktion är väldigt bra. Men det är klart att de flesta kommer få en högre hyra i slutändan än vad de haft innan, säger Anna Lyckholm, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen i Gällivare.

Thage är däremot kritisk trots avtalet. Han menar att det samhällsekonomiskt kan bli kris för att vissa människor kanske inte kommer ha råd att handla mat på grund av att hyran i nyproduktionerna varje år trappas upp och blir dyrare.
– Många av oss lider i tysthet. Vi har inte samma möjlighet som i Kiruna, där människor som blir drabbade till högre grad kan välja lägenhet inom det äldre beståndet, säger han.

Anna Lyckholm är själv uppvuxen i Malmberget och bor idag i en villa utanför centrum. Platsen hon åkte skridskor på som barn är slukad av gropen. Även hon har fått brev om att LKAB vill ha gruvbrytningstillstånd under deras hus i framtiden. Men det är något hon nästan varit inställd på sedan länge.

Anna förklarar att det som är en utmaning för de människor som bor i riskområdet bland annat är att LKAB:s prognoser för gruvans påverkan förändras, åtminstone någon gång om året. Det gör det svårt att sätta ett datum för när människor måste vara redo att flytta.

Hon menar att ovissheten för dem som inte vet när de måste flytta är påfrestande, särskilt eftersom allt samtidigt avvecklas runt omkring dem.
– När mataffären Coop stängde så kände jag bara att det på nåt sätt var döden för samhället, säger hon.

Mataffären Coop i Malmberget stängde sommaren 2019.

Thomas Granberg, 61 år, bodde i en etta i Puoitak i Malmberget. När det var dags för honom att göra sig redo för att flytta blev han erbjuden flera olika lägenheter, och valde till slut en nyproducerad trea i centrala Gällivare.

Annons

Där flyttade han in i mars 2019 och trivs väldigt bra, även om han såklart gärna hade bott kvar i Malmberget.
– Vi alla lever ju på LKAB:s gruvverksamhet på ett eller annat sätt. Man får ju ta skeden vackert i munnen som man säger. Lägenheten jag bor i nu är ju verkligen sprillans ny, och har en öppen planlösning och allt. Såklart att hyran är lite högre men jag har också två rum mer än förut, säger Thomas.

I allt det sorgliga med avvecklingen så försöker Anna Lyckholm också se positivt på det hela. Hon känner även att dialogen mellan LKAB och samhället i sig har blivit bättre på många sätt de senaste åren. Bolaget satsar mer på hyresgäster och har en mer öppen dialog.
– Vi får ju en chans att bygga två mer hållbara samhällen nu. Det satsas även mer på barn och ungdomar. Det stora negativa är ju det personliga i Malm­berget som försvinner. Det finns inget att göra. Men som Thage säger, man måste ju leva också, säger Anna.

Gruvbolagets stängsel ramar in samhället från de flesta håll. Här, mitt i centrum av Malmberget intill några fastigheter. ”Gruva och samhälle – sida vid sida”, står det med stora bokstäver.

Thage och Berith hoppas på att få en lägenhet centralt i Gällivare när det är dags för dem att flytta om något år. Och är rätt inställda på att det blir i en nyproduktion.
– Om vi ska kunna få en lägre hyreskostnad så får vi ju också en mindre lägenhet än idag. Det är som det är, man får mätta munnen efter magsäcken, säger Thage.

De har, trots avvecklingen, förhoppningar om att allt åtminstone blir bättre för kommande generationer.
– Jag hoppas bara att politikerna kan planera för framtiden på bästa sätt, så att de inte står där med långnäsa. Man måste ju tänka på vad som är realistiskt med byggandet också. Människor dör och flyttar. Det är viktigt att ha i åtanke, säger Thage bestämt.

Vad är den största utmaningen för er på Hyresgästföreningen?
– Att se till att alla fastighetsägare förstår värdet i alla hyresgäster. Man får inte glömma de nuvarande hyresgästerna i de äldre lägenheterna och behovet av underhåll, nu när det satsas mycket på nyproducerat. Alla fastighetsägare, stora som små, måste också ta nåt slags socialt samhällsansvar. Man måste kunna se det här som samhälle och gruva i samverkan. Man får heller inte glömma bort Gällivares hyresgäster, även om Malmberget ska avvecklas och de som bor där ska flytta till Gällivare, säger Anna Lyckholm.

Har du något tips till hyresgäster?
– Om man har de minsta funderingar på ifall allt det här går rätt till och känner sig osäker, kontakta oss på Hyresgästföreningen. Vi vill att alla ska få det så bra som möjligt, och vi vet att det kan uppstå frågor runt avtalet. Men vi kan stötta även juridiskt.

 

Fakta: Thage Johanssons dikt om avvecklingen av Malmberget

Vår gran på kungsryggens topp

Den lyser och skänker oss hopp

Vi som offras för utvecklingens skull

Vem tänker på oss som snart är mull

 

En framtid har utlovats för alla envar

Var hittar vi den kan någon ge svar

Miljarder som rullar iväg någon stans

Utan den minsta vett och sans

 

Vi sitter i våra kammare och väntar

Snart hör vi klockan som klämtar

Vår stund på jorden är nu över

Bara för att några skall välta sig i klöver

 

Statskassan med sina giriga fingrar

Oss malmbergsbor skingrar

Vi sprids ut som ett frö från människohand

Här finns inte mer generationers band

 

Malmberget vårt har blivit väst och öst

För mig är det ingen tröst

Det går inte att leva på gruvans tak

Snart faller allt samman i ett väldigt brak

 

Det kallas för utveckling och vision

Akta dig du medborgare för att ta ton

Nä buga och bocka precis som förr

Tills den dag när du stänger din dörr

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.