Annons

Huges hyresgäster kan få 40 procent hyreshöjning

Huddinge Uppemot varannan hyresgäst hos Huge Bostäder kan få en höjning med 40 procent vid kommande renovering. Skälet är att många hyresgäster har kök som måste bytas helt när lägenheterna rustas upp.

Tidigare har Hem & Hyra skrivit om att Huge och Hyresgästföreningen tecknat ett avtal som gör att hyresgästerna får välja mellan tre nivåer när Huges lägenheter ska renoveras. När avtalet skrevs på var Tommy Ålund, chef Bostad på Huge, tydlig med att valmöjligheten fanns där det var tekniskt möjligt.

Tommy Ålund säger att bolaget gör en teknisk undersökning inför renovering för att se om det är möjligt att låta hyresgästerna välja upprustningsnivå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– En gissning är att 50 – 75 procent kommer att få välja nivå, säger han.

Annons

Bolaget ska de kommande åren renovera tusentals lägenheter och höjningen hamnar på 25 – 40 procent beroende på vilken av tre nivåer som väljs. De som får räkna med att betala den högsta höjningen är de som bor i lägenheter vars kök måste bytas.
– Det som avgör om köket måste bytas är om vi kan ta ner det utan att det går sönder. Men även om vatten- och avloppstammar kan bytas utan att kök behöver tas ner, säger Tommy Ålund.

Han tror att de flesta hyresgäster som bor i miljonprogramsområdena i Flemingsberg och Vårby kommer att få välja nivå eftersom deras kök är lätta att ta ner.
Däremot ser det mörkare ut för de som bor i Trångsund, Huddinge Centrum och Skogås.
– Vi är osäkra på om de får välja där, de har olika byggår och olika arkitekter och köken är oftast svåra att ta ner hela, säger han.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Kommande renoveringar där hyresgästerna får välja nivå är Botkyrkavägen 9-11 i Vårby. Däremot får hyresgästerna på Kullstigen i Skogås och vid Trångsundstorget inte välja nivå.
– Sedan ska vi besikta Klockarvägen 5-7 i Skogås och se om vi kan erbjuda dem att välja nivå, säger han.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.