Annons

Hyresgäster får betala sitt eget varmvatten

Gävle ​Rättvisa och miljöhänsyn är anledningen till att kommunala Gavlegårdarna låter hyresgästerna i den nya Fullriggaren på Gävle Strand betala sitt varmvatten individuellt. Och Hyresgästföreningens regionchef, Bertil Mattsson, som själv bor i huset, tycker systemet är bra.

​ I början av juli flyttade hyresgästerna in i Gavlegårdarnas senaste byggprojekt, den 12 våningar höga Fullriggaren med 29 lägenheter vid Gävle Strand. Lägenheterna är de dyraste i Gävle. En tvårummare kostar 7 500 kronor och en femrummare 16 500 kronor.
Dessutom får alltså hyresgästerna betala sitt varmvatten själva.

För ett par utan barn beräknas vattenkostnaden bli 200 till 300 kronor per månad. Gavlegårdarna menar att systemet med individuella vattenmätningar är både  rättvist och miljövänligt. Bertil Mattsson Hyresgästföreningens regionchef för Aros-Gävle och Mitt bor själv i Fullriggaren och tycker att det är bra med individuell mätning av varmvattnet:

– Det som påverkar plånboken brukar påverka förbrukningen. Så det här blir ett sätt att spara och det är ju också bra för miljön.

Annons
För att kunna spara på varmvattnet får hyresgästerna alltså vara försiktiga när de duschar, tvättar sig och handdiskar. Tvätt- och diskmaskiner går på kallvatten.

– Vi är på väg mot ett mer individuellt ansvarstagande och det kommer att gälla underhållet i framtiden också, säger Bertil Mattsson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.