Annons

Hyresgäster förlorade i hovrätten

Göteborg Renoveringen väntas höja hyran med 40 procent. En grupp hyresgäster hade sagt nej, men Svea hovrätt avslår deras överklagande och ger värden Holger Blomstrand rätt.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästerna, som bor i en del av miljonprogramsområdet Nordostpassagen i Linnéstaden, Göteborg.

Stambyte och renovering står för dörren, och värden Holger Blomstrands Byggnads AB har aviserat en hyreshöjning på mellan 35 och 40 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Detta har fått en grupp boende att protestera. Hyresgästerna motsätter sig renoveringen och vill ha mer dialog med Holger Blomstrand. Bland annat för att få till olika nivåer, så att den som vill ska kunna välja enklare standard och lägre hyreshöjning.

Holger Blomstrand vill dock inte ha olika renoveringsnivåer i lägenheterna.

– Helst vill vi ha det enhetligt. Förvaltningsmässigt är det en stor fördel om man har samma standard. Det underlättar lagerhållningen och fastighetsskötaren behöver inte gå upp till lägenheten först för att kolla hur det ser ut, utan kan direkt ta med sig en reservdel, sade fastighetschef Svante Embäck till Hem & Hyra i februari.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Oenigheten fick till följd att 18 hushåll sade nej till renovering. Hyresnämnden beslöt dock att Holger Blomstrand hade rätt att renovera. Hyresgästerna överklagade då till Svea hovrätt.

Den 31 maj kom hovrättens beslut. Den avslår de boendes överklagan och det står därmed Holger Blomstrand fritt att inleda renoveringen.

LÄS MER:

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Det är i princip omöjligt för boende att stoppa renoveringar via hyresnämnden. Det visar ett flertal granskningar Hem & Hyra gjort.

Hyresgästers inflytande begränsat vid renovering

Annons

Omöjligt stoppa större renovering

300 försökte, men ingen kunde stoppa renovering

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.