Annons

Hyresgäster förlorade kamp om renovering

Nyheter Hyresvärden vill riva ut den ursprungliga köksinredningen i funkishuset på Gärdet i Stockholm. Fullständigt onödigt, anser hyresgästerna som befarar hyreshöjningar. Inte alls, resonerar hovrätten som går helt på fastighetsägarens linje.​
Det var i mars år 2005 som tvisten mellan de 19 hyresgästerna och hyresvärden nådde hyresnämnden i Stockholm.
Hyresvärden ville i samband med ett stundande stambyte ersätta den befintliga köks- och badrumsinredningen från 1930-talet med modernare utrustning.
Därutöver skulle handdukstorkar installeras i samtliga badrum och säkerhetsdörrar ersätta fastighetens befintliga dörrar.
Allt för att ge lägenheterna den standard som dagens hyresgäster kräver, enligt hyresvärden.
Det vore inte heller ekonomiskt försvarbart att efter stambytet återställa den ursprungliga köksinredningen, hävdade värden.
 
Hyresgästerna protesterade. Den befintliga inredningen fungerade väl och borde vara möjlig att renovera så att den håller i många år framåt, ansåg hyresgästerna.
Boendestandarden i lägenheterna är dessutom god och värden har inte tillräckliga skäl för att genomföra renoveringen, enligt hyresgästerna.
Men hyresnämnden tyckte annorlunda och gav hyresvärden rätt på samtliga punkter. Såväl köks- som badrumsinredning får bytas ut och säkerhetsdörrar och handdukstorkar installeras.
 
Detta eftersom det inte enbart är de befintliga hyresgästernas intressen som ska beaktas utan även de framtida hyresgästernas, enligt hyresnämnden.
Hyresgästerna överklagade beslutet till Svea hovrätt, men förgäves.
Hovrätten delar hyresnämndens slutsats och ger fastighetsägaren rätt att utföra renoveringarna. Hovrättens beslut går inte att överklaga.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta" Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.