Annons

Hyresgäster har fått vänta i fyra år på avgörande

Umeå Anna-Lisa Johansson och 15 andra hyresgäster i Umeå ansåg att de betalat för hög hyra. De anmälde hyresvärden till Hyresnämnden. Det var för fyra år sedan.
Nej, Anna-Lisa Johansson har fortfarande inte hört något.
 
– Det har kanske hamnat mellan stolarna, säger hon som en förklaring till att ärendet fortfarande är hos Hyresnämnden.
 
Det var för fyra år sedan, när hennes son flyttade in på ett elevboende i Umeå, som Anna-Lisa Johansson och de andra hyresgästerna började fundera över hur mycket de betalade i hyra för de pyttesmå rummen.
 
Med hjälp av Hyresgästföreningen anmäldes hyresvärden till Hyresnämnden i Umeå och hyresgästerna fick rätt.
 
– Jag skulle få tillbaka drygt 20 000 kronor av hyran, berättar Anna-Lisa Johansson.
Men hyresvärden överklagade till Svea hovrätt som inte gjorde något annat än skickade tillbaka hyresfrågan till Hyresnännden. Där har ärendet nu legat i ytterligare ett år.
 
– Ja, det har tagit en himla tid. Vi behandlade det som ett pilotfall, men den personen tog tillbaka sin talan, så vi fick börja om från början. Men nu ska vi sätta upp ärendet helst innan nyår, men senast i januari, säger Göran Rosell, Hyresnämnden.
För en tid sedan blev Hyresnämnden i Umeå kritiserade av JO för ett annat fall som tog fem år att handlägga.
 
– Jag tycker absolut inte att vi generellt har en långsam handläggning. Vi får in 800 ärenden per år och behandlar lika många per år, säger Göran Rosell.
 
Anna-Lisa Johansson och de andra får fortsätta att vänta.
 
– Jag står kvar. Och får jag tillbaka några pengar blir jag bara glad, även om det tagit tid.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.