Annons

Hyresgäster i Helsingborg får påhälsning av studenter

Helsingborg ​De kommande sommarveckorna får 6000 helsingborgare besök av studenter som ska undersöka hyresrätternas standard. Målet är en rättvis hyressättning.

​På måndag börjar 17 ungdomar i åldrarna 18 till 26 år arbetet med att kontrollera standarden i 6000 av Helsingborgshems lägenheter. Den omfattande kartläggningen pågår under hela sommaren och är en del av ett större projekt där Hyresgästföreningen Norra Skåne, Helsingborgshem och Fastighetsägarföreningen har gått samman för att få en rättvis hyressättning i Helsingborg.

─ Syftet med projektet är att lika lägenheter ska ha samma hyra. Innan vi började med det här arbetet var hyresskillnaderna ofta slumpmässiga och grundades mycket på när fastigheten var byggd. Men för att få fram en rättvis hyra kan man inte bara titta på byggnadsåret, säger Peter Olsén, Hyresgästföreningen Norra Skåne.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Under hembesöken undersöker ungdomarna bland annat standarden i köket, om lägenheten har balkong och det allmänna skicket i bostaden. De hyresgäster som får besök av ungdomarna är förvarnade.

Annons

─ Före sommaren fick alla berörda hyresgäster ett brev som talade om vad som var på gång. Innan vi nu besöker deras hem ringer vi upp dem och avtalar en tid, säger Peter Olsén och berättar att ungdomarna som arbetar med hembesöken har speciella legitimationer och tröjor med de tre aktörernas logotyper på.

Efter sommaren ska informationen som ungdomarna har samlat in föras in i en databas. De olika lägenheternas skick ska sedan ligga till grund för att hyressättningen ska bli så rättvis som möjligt.

Annons
Läs ocksåParterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningarEn delad bild med en frilagd ung kvinna, en bild över ett bostadsområde och en skylt med texten Helsingborgshem på en tegelfasad.

─ Resultatet vi får fram kommer med största sannolikhet påverka hyressättningen i Helsingborg de kommande åren, säger Peter Olsén

Läs också Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.