Annons

Hyresgäster kräver svar

Trollhättan Är Krebos lägenheter säkra? Det frågar sig bolagets hyresgäster efter branden i Trollhättan förra veckan. Många funderar nu på att lämna området.

Bara en askhög av minnen återstår av det som var ett av Krebos tolv hyreshus på Karlstorpsvägen. En del saker har kunnat räddas, flera fotoalbum, papper och cd-skivor har grannarna hittat i bråten. Men det mesta är borta för alltid.
– Jag hade bara träningskläderna från kvällen innan och fick åka och handla nytt nästa dag. Som tur var hade jag försäkring, säger Ivo Lisius, en av de drabbade hyresgästerna.
Det han saknar mest är datorn och alla minnen som inte går att köpa.
– Men grejer går alltid att ersätta. Det viktigaste är att ingen blev skadad i branden.

Ivo Lisius sov över hos en kompis när lägenheten brann upp. Det tänker han fortsätta göra tills högskolestudierna är klara till sommaren.
– Dagen efter branden ringde en kvinna från bolaget och erbjöd mig en annan lägenhet. Den tackade jag snabbt nej till.
Det är inte säkert att förra grannen Sandra Brodd heller bor kvar i sin nya Krebo-lägenhet. Trots att hon gillar området och grannarna.
– Det är inte kul att gå och lägga sig om kvällarna. Jag vaknar lätt och ibland inbillar jag mig att det luktar brandrök.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

De är inte ensamma om att tveka. Hem & Hyra har ringt ett tiotal hyresgäster och ställt en enkel fråga: funderar du på att flytta på grund av branden?
De flesta svarar ja. Många anger att de har andra skäl till varför de vill flytta men branden har gjort frågan mer akut.
Flera av dem som svarar nej är ändå redan på väg till annat boende. Hög hyra och en mängd brister är några av skälen.

Annons

Många frågar sig i dag hur det står till med brandsäkerheten. Sandra Brodd hör till en grupp boende som planerar att vända sig till Hyresgästföreningen. För tillfället sammanställer gruppen en lista med frågor de vill ta upp.
– Om jag ska bo kvar vill jag ha svart på vitt att det är säkert. Och jag vill att Krebo ska säga något, de har inte uttalat sig alls, säger hon.
– I den bästa av världar går värden igenom alla hus, men det tror jag inte kommer att hända. Jag skulle inte rekommendera någon att bo här, säger Ivo Lisius.

Nästa vecka kan några svar komma. På måndag ska Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Närf), Stadsbyggnadsförvaltningen och Krebo träffas i Trollhättan. Parterna ska diskutera fortsättningen och titta över olika möjligheter.
– Men mötet är framför allt för att dämpa den oro som finns. Det cirkulerar en del olika rykten men vi känner inte att det finns någon större anledning att vara rädd, säger Patrick D’Imporzano, avdelningschef på Närf.

Annons
Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt representanter för Krebo för en kommentar, utan att lyckas.

Fakta: Krebo

Krebo Holding AB har drygt 700 lägenheter i södra delen av Sverige.De finns i Trollhättan, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Lund, Växjö, Karlshamn och Olofström.Majoriteten av lägenheterna hyrdes till en början ut till studenter men i dag kan även andra söka.

Läs också Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel” Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.