Annons

Hyresgäster kräver tillbaka överhyra på 28 000 kronor

Malmö En månadshyra på 12 000 kronor för en andrahandstrea på Värnhem i Malmö kändes i efterhand orimligt. Nu vill hyresgästen som bodde i andra hand ha tillbaka överhyran.
Foto: Kristina Wahlgren

I åtta månader hyrde den unga kvinnan och en kompis till henne en trea i andra hand vid Värnhemstorget i Malmö. För den 76 kvadratmeter stora lägenheten betalade de en hyra på 12 000 kronor. Efter att de lämnade lägenheten i somras har de insett att hyran kanske varit i högsta laget. Jämfört med andra likvärdiga lägenheter i området tror de själva att de betalat omkring 3 500 kronor för mycket varje månad. Nu har de vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyran på sammanlagt 28 000 kronor för de åtta månaderna.

Annons
Annons
Fakta: Överhyra - så funkar det
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar.
  • Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket i hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år och om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden senast tre månader från utflyttningsdatumet.
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.