HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster kräver tillbaka överhyra på 28 000 kronor

Malmö En månadshyra på 12 000 kronor för en andrahandstrea på Värnhem i Malmö kändes i efterhand orimligt. Nu vill hyresgästen som bodde i andra hand ha tillbaka överhyran.
Foto: Kristina Wahlgren

I åtta månader hyrde den unga kvinnan och en kompis till henne en trea i andra hand vid Värnhemstorget i Malmö. För den 76 kvadratmeter stora lägenheten betalade de en hyra på 12 000 kronor. Efter att de lämnade lägenheten i somras har de insett att hyran kanske varit i högsta laget. Jämfört med andra likvärdiga lägenheter i området tror de själva att de betalat omkring 3 500 kronor för mycket varje månad. Nu har de vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyran på sammanlagt 28 000 kronor för de åtta månaderna.

Fakta: Överhyra - så funkar det
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar.
  • Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket i hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år och om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden senast tre månader från utflyttningsdatumet.
Läs också Högre hyror väntar för 1 000 hyresgäster i Kinda Hyreshöjningar i södra Norrland Fyra Gävleborgshyror klara Nu är det klart - så blir hyran i Simrishamn Små bolag ger unga hyresrabatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.