Annons

Hyresgäster kritiska till saneringsplan

Stockholm Fler och fler blir sjuka av inomhusmiljön i Skarpnäck. Fukt i betongen har löst upp lim under golven som frigjort giftiga gaser. Stockholmshem kommer att täta och justera ventilationen. Men de boende är inte nöjda och har lämnat in en anmälan till miljöförvaltningen.
– Alla som känner sig sjuka borde få sina lägenheter kollade, säger hyresgästen Antonie Frank.
 
Atilla Piskins son fick andningsbesvär i våras och själv är han ofta förkyld med ögoninflammatoriska besvär. Men i hans lägenhet vill Stockholmshems konsult inte göra några mätningar.
– I stället gick de ut med en enkätundersökning som var direkt dålig. Där fanns frågor om hur mycket buller jag upplevde, hur mycket gifter finns det i buller? säger Atilla Piskin.
 
Mwendwa Omoroje kan berätta om liknande symptom.
– Min dotters mamma var förkyld var tredje vecka men efter att hon flyttat två våningar upp blev hon helt frisk. Kollar de bara tre lägenheter per gård är det stor risk att de missar något, säger han.
 
Kristin Selander är miljöansvarig på Stockholmshem.
– Inomhusmiljöer är komplexa miljöer. Man måste vet vad man ska mäta och vad man ska tolka. Det får ta tid, det gäller att hitta de riktiga källorna, säger hon.
 
Antonie Frank är rädd att Stockholmshem är ute efter enkla och billiga lösningar.
–Det här handlar om pengar men vad kostar det för samhället i långa loppet?

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.